ABS Pumpproduction har via advokaten Mårten Tagaeus lämnat in en stämningsansökan i Linköpings tingsrätt mot Riksantikvarieämbetet (RAÄ).
ABS-Pump bygger en ny, stor produktionshall på industriområdet Kvarnbacken vid Vadstenas infart mot Skänninge.
Advokat Tagaeus hävdar att några fornlämningar på Kvarnbacken inte var kända av myndigheter eller allmänhet när bygget påbörjades. För övrigt ligger fornlämningen på ett område som inte direkt berörs av industribygget.
Om fornlämningarna inte var kända vid byggstarten, behöver byggherren inte betala för en arkeologisk undersökning.
Denna paragraf i lagen om kulturminnen (KML) är mycket sällan påtalad. Stämningen mot RAÄ är ett högst ovanligt ärende.
Länsstyrelsens chefsjurist Bo Hultström, som varit med länge, har aldrig hanterat något fall av det här slaget i Östergötland. Frågan är om ens någon på RAÄ sett en liknande stämningsansökan.
-- Jag kan inte påminna mig något fall där ett företag gått direkt till domstol, säger Bo Hultström.
Stämningsansökan riktar sig mot RAÄ men länsstyrelsen, som regional statlig myndighet, beslutar om arkeologiska undersökningar skall och får göras.
När skelettdelar påträffades, beslutade länsstyrelsen att låta göra en arkeologisk förundersökning. Den skulle kosta drygt 895 000 kronor och bekostas av ABS-Pump.
Kärnfrågan är om fornlämningen var känd vid byggstarten. I kommunens detaljplan nämns inget om fornlämningar på området. Inte heller länsstyrelsen kunde upplysa om några fornlämningar på platsen. Det som nu ändå, men händelsevis, påträffats är sannolikt begravningsplatsen vid Vadstenas gamla galgbacke.
ABS-Pump ser inget skäl att betala för underökningar och borttagning av skelettdelar som inte ligger inom det aktuella arbetsområdet.
-- Företaget tar en lite jobbig väg om man ifrågasätter lagen som går tillbaka till 1600--talet, tycker länsantikvarie Bengt Häger.
Sverige har världens äldsta fornminneslagstiftning.