-- Vi måste bli medvetna om att vi faktiskt måste åka med bussen, annars dras den in, säger Tommy Palmqvist. Den dan bilen är trasig vill jag ju att bussen ska gå.
Minst 600 resor per vardag krävs för att bussen ska gå. Just nu är det denna siffra som gäller i planeringen.
Men mellan Vadstena och Ödeshög åker 430 personer, enligt en resvaneundersökning från 2000. En ny undersökning av våra resvanor startar 2006.
430 resor med buss motsvarar en marknadsandel för kollektivtrafiken på sju procent.
-- Det är en ganska bra marknadsandel, tycker Tommy Palmqvist.
I dag har pendeltågen första prioritet när kollektivtrafiken planeras. I andra hand satsas det på de busslinjer som ska frakta resenärer till tågen.
-- Men vi måste få en tredje nivå som binder ihop orterna i periferin. Dessa turer är också viktiga, menar Tommy Palmqvist.
-- Ska vi låta hela länet leva måste vi ha en mer flexibel planeringsmodell.
Att linje 610 mellan Vadstena och Ödeshög nästan försvann ur tidtabellen förklarar han med ett snårigt styrsystem som inte riktigt satt sig ännu. Många årgångars kollektivtrafik diskuteras samtidigt i maktens korridorer.
-- Jag observerade inte att det som tidigare varit ett tak i riktlinjerna plötsligt blivit ett golv. Först hette det att färre än 1 000 resor skulle ge minst fem dagliga förbindelser. I nästa upplaga av riktlinjerna stod det att viktiga pendlingsstråk är sådana som har minst 600 resor per vardag.
Tommy Palmqvist är övertygad om att linjen mellan Ödeshög och Vadstena är viktig trots att den inte kommer upp i 600 resor.
Nu pågår en översyn av hela trafiken på landsbygden i Vadstena. Tanken är att man genom att lägga trafikpengarna i en och samma påse, efter modell från Kinda kommun, ska få mer trafik för pengarna.
Bussarna ska utnyttjas effektivare. Många bussar, exempelvis skolskjutsar, går tomma vissa turer. Kanske kan man skapa matartrafik till busslinjerna. Resultatet kan bli en Vadstenaturlista över gratisbussar.
Kommunen har nämligen inte rätt att ta betalt. Mycket talar för att gratisbussen i tätorten så småningom förlängs till Borghamn.
Men Tommy Palmqvist har inte slutat oroa sig för utvecklingen inom kollektivtrafiken.
-- Kommunikationsfrågor är himla viktiga för oss. Det är viktigt att ha ett stabilt linjenät. De senaste årens förändringar av nätet har varit förödande.
Vad pendeltåget till Motala kan komma att betyda är också en källa till oro. Människor vill åka direkt, inte byta.
I värsta fall måste Vadstenabor som jobbar på BT i Mjölby först byta till tåget i Skänninge och sedan till lokalbuss i Mjölby.
-- Det kommer de inte att göra, konstaterar Tommy Palm-qvist krasst.