Barn- och utbildningskontoret har inte lyckats hitta någon lärare.
Kommuner är skyldiga att erbjuda hemspråksundervisning - under vissa förhållanden. Ett av kraven är att minst fem elever vill ha undervisning i samma språk.
Så många elever finns i Vadstena bara i arabiska och polska.
- Eftersom vi inte har hittat någon lärare har vi inte gått ut och erbjudit någon undervisning, säger Birgit Norberg, biträdande chef på barn- och utbildningskontoret.
I Motala är det också svårt att få tag i lärare, därför är möjligheterna till samarbete inte stora.
En hemspråkslärare måste vara bra på svenska, det krävs svenska B. Han eller hon ska dessutom ha lärarutbildning från Sverige eller hemlandet och kunna mycket om hemlandets kultur och samhällsskick.
Hemspråksundervisning är viktigt, menar Birgit Norberg:
- Det är väldigt viktigt att få sin identitet bekräftad. Språkkunskaperna stärker elevernas självkänsla.
Behovet av hemspråkslärare uppstod när Vadstena kommun började ta emot flyktingar för omkring två år sedan. Birgit Norberg har sökt efter lärare via kontakter med andra kommuner och genom arbetsförmedlingen.
- Vi ger inte upp, säger hon. Vi undersöker alla möjligheter.
Av eleverna krävs att de inte är nybörjare i språket och att det talas i varje dag i hemmet och av minst en förälder.
Omkring 17 elever i Vadstena har liten eller ingen chans till hemspråksundervisning eftersom de är så gott som ensamma i sin språkgrupp. Det är barn som talar ryska, danska, makedonska, flamländska, spanska, persiska, assyriska, azeriska, thailändska, swahili, norska och serbiska-bosniska-kroatiska.
Elever med annat modersmål har också rätt att läsa svenska som främmande språk. De undervisas enligt en annan metod men får samma behörighet som vid vanlig svenskundervisning. För ett år sedan bedömdes att 30 elever hade behov av svenska som främmande språk.
Det finns två lärare i ämnet som tillsammans jobbar 120 procent. Dessutom finns en halvtidstjänst för språkhandledning i förskolan.