- Kriminalvården har en skyldighet att titta på olika utslussningsmöjligheter och jag vet att man varit och tittat på en lokal i Vadstena, säger Rolf Ridell, ställföreträdande kriminalvårdschef på Skänninge- anstalten.
Om det handlar om Mariagården i centrala Vadstena, som boende i området hävdar, kan han inte bekräfta.
Ridell säger dock att orten är intressant ur det andliga och kyrkliga perspektivet då Skänningeanstalten sedan en tid tillbaka erbjuder en klosterverksamhet med sex platser, en form som funnits på Kumlaanstalten i flera år. Här får internerna bland annat ägna sig åt teologistudier och arbeta under tystnad.
Enligt flera Vadstenabor handlar det definitivt om Mariagården. Och en man som själv bor i området hävdar att det finns en stor oro för hur en eventuell utslussning av interner ska gå till.
- Vi gillar inte det här. Vi har inte informerats om någonting och är både undrande och oroade. Det är ändå före detta kriminella som ska återanpassas i samhället, säger han.
Vad är ni rädda för?
- Det kan hända saker. Vi vet inte vad det är för några människor och de är fortfarande inom anstaltens vård.
När Corren kontaktar Mariagården visar det sig att planerna på en utslussningsverksamhet i gästhemmet inte är någon nyhet för systrarna.
- Det är en jättebra idé att dessa människor kan finna sin väg igen och vi är mycket positiva. Det här är planer som så småningom kommer att förverkligas, säger en syster.
Vart ska de människor som tidigare besökt gästhemmet vända sig?
- Vi har både Pilgrimscentrum, vandrarhem och hotell i Vadstena.
Även kommunalråd Caroline Unéus (m) bekräftar att diskussioner om en utslussningsverksamhet förts. När den eventuellt kan komma att starta är däremot för tidigt att säga.
Unéus förklarar att ett möte hölls redan under våren och att ett nytt väntar i september. Vad hon erfar är också Stadsmissionen inblandad som visat intresse att få bli verksamhetsansvariga.