Vadstenagymnasiet tynger BUN:s kassa

Caroline Unéus (m) saknar pengarna för tio elever.

Caroline Unéus (m) saknar pengarna för tio elever.

Foto: Fotograf saknas!

VADSTENA2004-12-15 00:00

Tidigare under hösten har barn- och utbildningsnämnden visat på ett nollresultat, men nu finns det ett underskott som ligger på närmare 1, 38 miljoner kronor. Enligt barn- och utbildningschefen Christer Lordh beror det till största delen på Vadstenagymnasiet.

Elever har hoppat av

-- Gymnasiet har ett underskott på två miljoner. Delvis beror det på att ett större antal elever än väntat i årskurs två och tre har hoppat av skolan, säger han.

Det rör sig om cirka tio elever mer än beräknat. Christer Lordh vet inte vad avhoppen beror på, men han tror inte att det har med skolan som sådan att göra. Snarare tror han och nämndens ordförande, Caroline Unéus (m), att det kan bero på personliga skäl som att det är för tufft att pendla till skolan och att vissa elever inte vill bo hemifrån.

När det gäller elever i första årskursen har Vadstenagymnasiet haft färre sökanden till höstterminen än väntat. Det har också påverkat ekonomin negativt.

-- Det är till samhällsvetenskapsprogrammetmed branschanknuten turismutbildning som skolan har haft färre sökande. Eftersom utbildningen i dag finns på flera ställen har konkurrensen om eleverna blivit hårdare, säger Christer Lordh.

Kostar mer än beräknat

Något som ytterligare har ansträngt ekonomin är det individuella programmet. Vadstenagymnasiet hade beräknat att 33 elever skulle börja på programmet i höstas, men det blev endast 13.

Caroline Unéus påpekar att det visserligen var positivt, men en bit in i terminen tillkom tio elever. Eftersom de började på skolan så sent fick Vadstena kommun inte betalt för de eleverna. Pengarna tillföll i stället de kommuner där eleverna egentligen skulle ha studerat.

-- Man kan ju tycka att de pengarna borde följa med eleverna, säger Caroline Unéus.

Gymnasiets minus beror även på retroaktiva löner som skulle ha betalats ut läsåret 2003/2004 och ännu tidigare. Det handlar om ersättningar till personal med extrauppdrag. Även en felaktigt budgeterad uthyrning av skolans internat sommartid har bidragit till det ekonomiska läget.

Oklart om åtgärder

Det är inte helt klart vilka åtgärder som ska vidtas för att komma tillrätta med skolans finansiella läge. Klart är dock att elevkostnaderna kommer att höjas för vårterminen. Det innebär att de kommuner eleverna på gymnasiet kommer ifrån kommer att få en högre utgift för de elever som studerar i Vadstena.

-- De här kostnaderna har stått still i Vadstena under en längre tid, fastän de har höjts på andra skolor, påpekar Caroline Unéus.

Några signaler om att det skulle kunna bli personalnedskärningar på skolan har varken Caroline Unéus eller Christer Lordh fått.

Underskottet blir större

Det som väger upp det stora minus som Vadstenagymnasiet innebär i barn- och utbildningsnämndens budget är ett överskott inom grundskolan, barnomsorgen och komvux.

Christer Lordh menar dock att underskottet för barn- och utbildningsnämnden kommer att bli ännu större innan året är slut på grund av de interkommunala ersättningarna.

-- De beror inte på ökade kostnader, snarare på att intäkterna har minskat, säger han.

-- Hur stort underskottet kommer att bli kan vi inte säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om