Vadstenakvinna anmälde vårdcentralen två gånger

VADSTENA2005-06-08 00:00
Den ena handlar om kvinnan själv och det bemötande hon ansett sig fåttnär hon sökte vårdcentralens hjälp mot den huvudvärk hon drabbades avnatten mellan 12 och 13 mars. Hon önskade en läkartid. I stället fickhon rekommendationen av sjuksköterskan i receptionen att tavärktabletten Panodil. Efter ett dygn upplevde hon att huvudvärken hadeblivit bättre men att hon i stället fick dålig balans och kände sigorkeslös. Därför sökte hon åter hjälp, och även denna gång sade hon sigha blivit rekommenderad att ta Panodil.

17 mars ringde hon en väninna som är läkare. Läkaren uppmanade henneatt omedelbart ta kontakt med vårdcentralen igen för att göra enneurologisk undersökning. Efter påtryckning fick hon läkartid påvårdcentralen 18 mars. Enligt kvinnan visade det sig att hon hade enhjärntumör och hon opererade, en kort tid därefter. Mot bakgrund avdetta anser att personalen i receptionen på vårdcentralen har brustit isin yrkesutövning.

Misstänkt borreliafall

Den andra anmälan till HSAN lämnade kvinnan in samtidigt i slutet påmaj. Den gällde hennes dotter. Dottern besökte vårdcentralen för enrodnad i form av en rund ring på en höft 11 oktober som mammanmisstänkte vara borrelia. Enligt mamman trodde sjuksköterskan att detendast handlade om torr hud som bara behövde smörjas in. Fem veckorsenare var fläcken kvar och läkaren konstaterade, enligt mamman, attdetta var ett "skolboksexempel" på borrelia och att flickan därförbehandlades med penicillin.

Sedan när får en sjuksköterska ställa diagnos, undrar mamman i sinanmälan och säger sig vara mycket upprörd över distriktssjuksköterskaninkompetens.

Båda utreds nu av HSAN som därför i detta skede ännu inte villkommentera fallen. Däremot har Corren tagit del avdistriktssjuksköterskans svar angående den senare anmälan. Eftersomhändelsen inträffade för ett halvår sedan minns hon inte det inträffadeutan hänvisar till dokumentationen i distriktsköterskejournalen.

Följt centralens rutiner

Hon anser att hon följt de rutiner som finns vid vårdcentralen. Detgår i korthet ut på att en sjuksköterska gör en första bedömning och,om hon anser det vara medicinskt motiverat, ber om en läkarbedömning.Sköterskan har också konsulterat vårdcentralens chef läkaren PerKarlsson. Enligt henne instämmer han i att det är svårt att i etttidigt skede avgöra om det är borrelia eller inte.

Dessutom gjorde han endast bedömningen att det troligtvis varborrelia och satte därefter in läkemedel. Några prover har enligtläkarjournalen inte gjorts. Så det är inte konstaterat att det rör sigom borrelia.

Vårdcentralens svar på den första anmälan har ännu inte nått HSAN.

-- Det är ovanligt att det kommer två anmälningar på en och sammagång, säger vårdcentralens chef Per Karlsson som inte vill gå innärmare på de aktuella fallen utan bara svara för vad som gäller rentgenerellt.

Ett problem med dessa anmälningar är att de har kommit in så passsent, och att man därför enbart kan utgå från vad som står ijournalerna.

Vårdcentralen i Vadstena får ytterst sällan några anmälningar, menarhan. Dessa är i alla fall de första på två och ett halvt år.

För det mesta går det att diskutera direkt med patienten om det somhar skett. Ofta handlar det inte att något fel utan att man inte harlyckats så bra med kommunikationen, enligt honom.

-- I det här fallet har inte patienten vänt sig direkt till mig utan valt att gå direkt till HSAN, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om