Varför denna brådska?

-- Det hela handlar i grunden om vilket inflytande kommunen skall ha över turismen. Det är fel att ha för bråttom. Låt processen ta sin tid.

VADSTENA2004-10-08 04:33

Det säger Ingemar Lindaräng (fp), som tillsammans med Christer Casell (m) och Tommy Palmqvist (s) granskade det bud som företagsgruppen Vadstenacom lade på det kommunala turistbolaget, Destination Vadstena.

I kommunstyrelsen (KS) i förgår röstades om försäljningen. KS beslutade om en försäljning med siffrorna 6 mot 4. Tommy Palmqvist röstade för försäljning, Christer Casell lade ner sin röst och Ingemar Lindaräng röstade för ett eget yrkande.

Lindaräng pläderade för att avvakta med försäljningsbeslutet i max ett halvår.

-- Frågan måste få tid att genomlysas, anser han fortfarande.

Svårt enas

Om två veckor kommer frågan om försäljning turistbolaget upp i kommunfullmäktige. Ingemar Lindaräng är inte säker på att fullmäktige kan enas för en försäljning.

-- Flera ledamöter inom majoriteten är mot en försäljning under nuvarande omständigheter, tror Ingemar Lindaräng.

Svensk Handel och Företagarna i Vadstena har annonserat för att finna intressenter utöver de fem företag som ingår i bolaget Vadstenacom. Syftet är att skapa en intresseförening.

Ingemar Lindaräng menar att den processen bör få ha sin gång innan ett avgörande beslut om försäljningen tas.

-- Varför sådan brådska, undrar han och anser sig inte ha hört någon starkt förklaring till tidsnöden.

I september hölls ett allmänt möte om turismen och turistbolagets framtid i Vadstena.

-- Poängen med mötet var att få in synpunkter. Jag såg då att vi fortfarande var inne i en process. Gruppen -- Christer Casell, Tommy Palmqvist och jag - sa inte att vi presenterade det slutgiltiga förslaget, säger Ingemar Lindaräng.

Skräckscenario

Han framhåller att syftet med en ny organisation för turismen i Vadstena måste vara enande, med inflytande för så många aktörer som möjligt.

-- Skräckscenariot att vi får två turistorganisationer och då medverkar vi till en splittring. Det är bra att Vadstenacom visar intresse. Men vi måste få till en organisation där alla som vill vara med blir representerade, säger Ingemar Lindaräng.

Han har studerat turistorganisationerna i en del andra kommuner i landet.

-- Jag har inte hittat någon kommun med liknande lösning som den som föreslås för Vadstena. Kommunerna är i samtliga fall starka intressenter i turistorganisationerna.

Jivegård avgår

-- Turismen i Vadstena är för viktig för att experimentera med. Vad vi behöver är en organisation med reellt inflytande för fler och där alla litar på varandra.

-- Vadstena kommun är på väg att helt lämna över turistorganisationen till bolaget Vadstenacom och tänker inte satsa några kommunala pengar i turismen, befarar Ingemar Lindaräng.

Förre turistchefen i Vadstena, Gunnar Jivegård, numera lärare på Vadstenagymnasiets turismprogram, har omedelbart reagerat på KS-beskedet att sälja 90 procent av aktierna i Destination Vadstena till Vadstenacom.

Jivegård har beslutat att omgående lämna uppdraget som suppleant i Destination Vadstenas styrelse.

Skälet är bland annat Vadstena kommuns bristande ansvar för bolaget.

Gunnar Jivegård vänder sig mot att ett fåtal privata företagare blir majoritetsägare i ett kommunalt turismorgan.

-- Kommunen leker med elden. Ett krig mellan nya ägarna och alla övriga kan bli en följd, en följd där det bara finns förlorare, fruktar Gunnar Jivegård.

-- Vadstena kommun avsätter inte en enda krona för turism i kommande budget. Blåögt, eller rödögt, tror man att det övertagande näringslivet skall satsa allt.

-- Det finns ingen motsvarighet till en sådan satsning som i Vadstena någonstans i hela Sverige, säger Gunnar Jivegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om