Vätternkräftor tillagas i Vadstenakokeri

I åtta år hjälpte Olavi Peldan och Roger Danielsson andra affärsidkare att koka kräftor i restaurangkök. Efter att ha uppmärksammat hur stor efterfrågan var på skaldjuren valde de i fjol att öppna ett eget kokeri strax söder om Vadstena.

Foto:

VADSTENA2007-08-09 00:00

Olavi Peldan från Stockholm och Roger Danielsson från Dalarna har hittat sin affärsidé i Vadstena. Under sommarsäsongen, till att börja med, huserar de på Vadstenaslätten, i gamla Doggyfabriken. Här kokas, dagligen, 20-800 kilo Vätternkräftor, beroende på tillgång.

Svarta, blå och gröna kräftor

Det doftar gott redan ute på gården. Stora knippor med dill hänger en liten bit från entrén och på marken ligger några små vippor som ramlat ur buketterna på vägen in i produktionslokalerna. I ett kylrum väntar dagens last. De ännu levande kräftorna i olika färger, svarta, blå och gröna, kravlar runt i sina lådor. Några klipper med klorna i luften.

Kräftkoket har tagit rejäl fart. Det som Peldan och Danielsson trodde skulle bli en mjukstart i år har visat sig bli en snabbt växande verksamhet med leveranser från lokala fiskare varje dag. Roger, som tagit på sig att visa Corren runt, konstaterar också att Vättern erbjuder förstklassiga skaldjur.

- Här finns världens bästa kräftor. Det finns inget kräftvatten som är så rent, säger han.

Kräftor är inget nytt fenomen. Ändå är ni först på orten med att satsa så stort på kräftkokeri. Är ni smartare än andra företagare?

- Nej men modigare kanske, skrattar Roger.

Kokas i 7-8 minuter

Han visar runt i lokalerna. Vid en diskbänk står Conny Jacobsson och Maarit Minko som iförda plasthandskar sorterar bort döda kräftor och kräftor som är kortare än tio centimeter, (enligt länsstyrelsens bestämmelser).

Därefter hamnar skaldjuren i grytorna inne hos Kari Matinmikko och János Minko som ser till att de kokas i sju till åtta minuter innan de kyls ned, en process som tar cirka 40 minuter.

Innan kräftorna kan paketeras måste de också stå i ett kylrum som håller en temperatur på noll grader. Alla moment i produktionen är viktiga för att säkra kräftornas kvalitet.

Trots att Roger Danielsson arbetat med kräftor under många år har han inte tröttnat på smaken.

- Man blir kräsen med åren, men en bra kräfta ska vara 13 centimeter lång och ha lagom mjukt skal. Den ska ha två klor och jag vill gärna ha den fångad i slutet av september då den innehåller mycket rom. Sedan ska man äta kräftan med mörkt bröd, kryddost och ett ljust lageröl, summerar han.

Var börjar du äta din kräfta?

- Jag börjar med klorna. Sedan ska man sörpla kräftor. Då är det tillåtet att använda alla medel, höll jag på att säga, för att få i sig den, skrattar Roger Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om