"Vi går från att ha friska till att få sjuka överl...

VADSTENA2005-06-04 00:00

Utfrågare och bilder: CHRISTER ELDERUD

Vad händer med samhället när majoriteten av befolkningen är över 55 år? "Den omvända ålderspyramiden" var temat för årets Vad-stena Forum.

Gamla ses inte sällan som ett problem. Men de äldre, som individer, är ofta en tillgång för familj, omgivning och samhället i stort.

Sex olika frågeställningar med anknytning till äldrefrågor diskuterades i lika många grupper av företrädare för myndigheter, institutioner, organisationer, byggare, förvaltare, forskare, konstnärer, planerare samt landstings- och kommunpolitiker från hela landet.

Välorganiserat forum

Vadstena Forum är synnerligen välorganiserat med detaljerad redovisning från seminariegrupperna.

Professor Måns Rosén, chef för Epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen, sammanfattade frågan om äldre blir allt friskare och mer aktiva:

-- Vi går från att ha friska till att få sjuka överlevare. Tidigare blev vi äldre till följd av bättre levnadsförhållanden. Nu räddar sjukvården livet på till exempel många som är hjärtsjuka och det är jättebra. Men dessa kommer efteråt att ha problem med kanske depressioner, säger Måns Rosén.

Medelåldern kommer att öka även om ingen kan säga säkert.

-- Men jag har låtit stursk och sagt att om 30 år kommer kvinnor att leva till i genomsnitt 87 års ålder och män till 84.

Det är en ökning men fem, sex år jämfört med nu, säger Måns Rosén. Han menar att vårdbehoven ökar för sjukvården snarare än för kommunerna.

De äldre med resurser kommer att ställa krav på bland annat boende, på kommuner och på vårdorganisationer.

Har inte råd

-- Vi bortser då från alla som måste bo kvar i grå, trista hyreshus i de kommuner där de bor nu. Det är de som inte har råd att välja boende och kan flytta till Vadstena och Söderköping, påpekade Leif Jonsson, länsarkitekt i Östergötland.

Professor Ingalill Rahm Hallberg, Lunds universitet, noterade att det saknas ett helhetsperspektiv på äldres vård och omsorg.

-- Det finns många huvudmän som var och en håller hårt om sina pengapåsar. I kommunerna gäller det som är billigast, konstaterade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om