Visionär fick hjälp inte bara från ovan

VADSTENA2005-09-20 00:00

Då kom kyrkan till folket, nu kommer folket till kyrkan. Kyrkoherden Kjell Karlsson i Vadstena har fått vara med om utvecklingen mot ett ekumeniskt andligt cent-rum. Han har till och med haft den som sin vision.

Kjell Karlsson blev komminister i Vadstena 1971, kyrkoherde 1991 och nu går han i pension. Mycket har hänt under dessa år.

Från att ha varit kyrkoherde i en liten och socialt aktiv församling där alla kände alla, Tveta i Säffle pastorat, kom han till Vadstena med dess historiska, traditionsfyllda miljö.

-- Även på den tiden sökte sig turister till Klosterkyrkan, men jag tänkte inte på dem som pilgrimer, säger Kjell Karlsson.

-- När jag kom till Vadstena församling så ägnade vi mycket tid åt Sommarkyrkan i Vätterviksbadet. Vi sökte oss dit där människorna fanns.

Andra grepp krävdes

Sommarkyrkans ungdomar ägnade sig åt evangelisation och barnverksamhet och teamet besökte ålderdomshem och fängelser.

-- Den erfarenheten var viktig, men sedan ebbade den verksamheten ut.

Andra grepp krävdes, och när Kjell Karlsson blev kyrkoherde satte han upp nya målsättningar. Bland de mer sedvanliga var att även i fortsättningen nå flera barn och unga. Men han såg också en annan potential med Klosterkyrkan. Hans vision var att Vadstena skulle kunna bli ett andligt centrum med ekumeniska förtecken, öppet för alla trosinriktningar. Så har det också allt mer blivit, och flera faktorer har samverkat på ett oväntat sätt.

-- När kyrkan blev fri från staten år 2000 fanns en viss oro hos de kyrkligt engagerade att många skulle gå ur, vilket skulle ge mindre möjligheter att agera. Men det blev tvärtom.

Antalet frivilligt arbetande inom församlingen har ökat, för närvarande är de omkring 300, uppskattar Kjell Karlsson. Dessutom skänks det mer pengar i form av gåvor, stiftet bidrar och även statsbidragen till bevarandet av kyrkobyggnaderna har ökat, framför allt till Klosterkyrkan.

-- Delvis beroende på att vi har lagt ner stor möda på våra ansökningar, och mera resurser kommer att behövas, säger Kjell Karlsson och syftar på planer att renovera kyrkan, liksom ett nytt värmesystem med fler radiatorer.

Ändrad karaktär

Kyrkans verksamhet har också förnyats.

-- Det finns en stor grupp som vill uppleva stillheten i Klosterkyrkan. Det kommer faktiskt fler när det inte är gudstjänst.

Och gudstjänsterna ändrar karaktär, även om inte allt nytillkommet faller kyrkbesökarna i smaken, enligt Kjell Karlsson.

-- Musikandakter har vi ett rikt utbud av, även gudstjänster i taizéton har fallit ut väl, meditations- och dansgudstjänster har däremot inte samlat lika stora skaror.

Likväl ser han gärna att dessa mer smala inriktningar ska få finnas.

Gula klagomålslappar

Liksom företagsledare och andra vill han ha ett kvalitetstänkande inom kyrkan.

-- Klagomål ska man betrakta som en gåva, säger han och visar den pärm där han har samlat sådana på gula lappar.

Inte för att det har varit så många på sistone, de tycks ha sinat det senaste året.

Visst finns det risk att olika intressen kan kollidera, men han tycker att församlingen har ovanligt goda relationer till de andra kyrkorna. Som exempel nämner han den kroatiska och slovenska missionen. Till Vadstena klosterkyrka kommer busslaster med troende för att få vara nära den heliga Birgitta.

Det framväxande Pilgrimscentrum har Kjell Karlsson varit med om att så fröet till, men utan biskop Martin Lind och stiftets stöd hade det nog inte gått så fort som det gjort. Hospicevården i Vadstena, som Kjell Karlsson försökte stödja, var däremot inte tiden mogen för.

Springer maraton

Sin tid som pensionär tänker Kjell Karlsson använda åt det sedvanliga, läsa mycket, umgås med släkt och familj och att röra på sig. Sedan 47 års ålder är Kjell Karlsson maratonlöpare, en utmaning som även har gett nya perspektiv på det andliga planet.

-- Den som vill lära sig något om livet ska springa maraton och uppleva hur det går att minska smärta i kroppen genom meditation. Mycket ligger på det psykiska planet.

En av sitt livs utmaningar fick han för inte så länge sedan inför Birgitta-jubileet.

-- Det var ett års intensiva förberedelser. Sedan var det en ganska så fantastisk upplevelse att fira jubileums-året och se hur väl allt fungerade eftersom alla samverkade.

9 oktober blir ytterligare ett viktigt datum för Kjell Karlsson. Då tackar han för sig samtidigt som den nya orgeln i klosterkyrkan invigs.

‚kjell karlsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om