Zinus, som i dagarna fyllt ett år, är en livfull Golden retrieverhund som verkar uppskatta uppdragen han får av matte. Tanken är Zinus efter en kurs i början på nästa år ska bli en räddningshund som via luftburen vittring ska söka upp levande människor som kanske försvunnit i skogen eller ligger begravda i rasmassor efter en jordbävning.
Frivilligorganisationen Svenska brukshundsklubben utbildar räddningshundar som har till uppdrag att hitta levande människor. Östgötadistriktets medlemmar tränar sina hundar regelbundet på flera olika platser runt om i Östergötland.
- Vårt mål är att hundarna ska bli internationella räddningshundar som ska kunna skickas ut till olika katastrofer runt om i världen, säger Niclas Fredriksson från Vadstena med den åttaåriga räddningshunden Douglas.
Denna lördagsförmiddag, en av de första kalla höstdagarna, är det han och Tina Lorentzon från Borensberg som tränar med sina hundar på ett skrotupplag och i de tidigare sjukhuslokalerna i Vadstena. Vid skrotupplaget avlägsnar sig Niclas för att gömma sig och Tina försöker få Zinus att slappna av.
- Det är viktigt att räddningshundar har en av- och påknapp. Ska de leta efter en person i skogen i två dygn måste de kunna slappna och av vila när de inte jobbar, förklarar Tina som också har den elvaårige räddningshunden Vilde.
Den som räddningshunden ska hitta kallas för figurant. När hunden fått vittring av figuranten och hittat den ska den antingen markera med att skälla eller ta den rulle som vissa hundar har i sitt halsband i munnen och springa tillbaka till sin förare.
- Men jag ska lära Zinus att skälla eftersom han har så lätt till skall. Däremot är det viktigt att lära hunden att inte skälla så fort den stöter på ett hinder utan först när hunden verkligen är vid människan som den ska hitta.
På Tinas kommando drar Zinus iväg och när han hittar Niclas skäller han och får sin belöning. Räkost på tub. Eftersom Zinus är i upplärningsfasen håller sig Tina i bakgrunden så att hunden får fokusera på figuranten. Sedan avslutar hon hans uppdrag med lite uppfriskande vatten och en leksak som ska markera att han är färdig med sin uppgift.
I Östergötland finns cirka 15 färdigutbildade räddningshundar.
Vad krävs för att en hund ska kunna bli en räddningshund?
- En hel del fysiskt. De ska kunna ta sig fram i områden som är svårframkomliga för människor. Vi tränar ofta i Borghamn där stora klippblock gör det svårt att ta sig fram, som det kan vara i rasmassor ute på riktiga uppdrag, säger Niclas.
- Hundarna ska kunna vistas i besvärliga miljöer, vara nära andra hundar som arbetar på räddningsplatsen, tycka om människor och vara hanterbara. Det handlar även om att lära dem lydnad, förklarar Tina.
Att ha en räddningshund är ett ideellt intresse som tar mycket tid eftersom hundarna måste tränas regelbundet. .
- I grunden handlar det om ett stort hundintresse. Vi lägger ner mycket tid på hunden och när man märker att den har kapacitet är det synd att inte använda den till något samhällsnyttigt, säger Tina och får medhåll av Niclas.