I fredags fick polisen larm om att misstänkta bedrägerier genomförts i Jönköping.

– Under onsdagen har vi fått in fall i både Mjölby och Vadstena, där tillvägagångssättet varit mycket likt de tidigare fallen, säger Erik Terneborn, presstalesperson hos polisen i Östergötland.

Enligt polisen har bedragarna tagit kontakt med äldre personer via telefon och där utgett sig vara från banken. De har sedan berättat att något är fel med den äldres bankkort – och att banken därför kommer göra ett hembesök. En person har då kommit hem till personen och i vissa fall fått med sig både kort och kortnummer. I vissa fall ska även smycken och kontanter ha stulits.

Bedragarna har sedan tagit ut pengar från kortet. Polisen kan i nuläget inte säga exakt hur mycket pengar som tagits ut, men menar att det rör sig om tusentals kronor.

– Vi vet att detta tillvägagångssätt förekommit tidigare, men här och i närtid känner vi inte igen att det har skett, säger Nils Rydberg, tillförordnad polisområdeschef i Jönköping.

Personen som knackat på hos de äldre beskrivs i flera av de anmälda fallen som en man mellan 20–40 som varit klädd i kostym. Mannen ska också ha en smal kroppsbyggnad och ha ojämna tänder med mörk fyllning. Han ska också ha pratat svenska utan brytning.

Polisen undersöker nu vem eller vilka som kan ligga bakom bedrägerierna.

– Vi håller förhör med de drabbade och vittnen och genomför olika typer av undersökningar. I nuläget finns ingen misstänkt.

Enligt polisen är de som drabbats mellan 80 och 100 år. Polisen vill nu öka medvetenheten för denna typ av brott.

– Var observant. Om någon ringer och det verkar märkligt – lägg på. Och om någon försöker tränga sig in i hemmet, ring polisen, säger Nils Rydberg.