– Vi vill skapa en fest för alla, säger Urban Bäckström, som i höstas kom med idén att anordna en karneval för Vadstenaborna.

Tillsammans med Rasmus Sköld, Maria Segelsäll, Kajsa Norrby och Linn Carlehed har de under våren arbetat fram projektet. Under sportlovet anordnades en maskeradverkstad på biblioteket där upp emot 60 personer var med och tillverkade sin maskeradmask.

Arrangörerna hoppas nu att det kommer så många som möjligt till lördagens karneval. Enda kravet de har är att alla måste vara utklädda.

Artikelbild

| Det finns inget särskilt tema. Huvudsaken är att alla klär ut sig. Linn Carlehed har valt att vara kanin.

– Men hur man klär ut sig är upp till var och en. Om man till exempel aldrig bär slips, så kan man ju ta på sig en sån och känna att man har klätt ut sig. Det är väldigt individuellt Men tanken är att alla ska bära en mask för ansiktet så att man inte vet vem man dansar med, säger Rasmus Sköld.

Flera överraskningar

Lördagskvällen inleds med en karaktärsakut där de som vill får bekanta sig med kvällens kostym.

– Därefter tågar vi från Stora torget och fram till slottet. Meningen då är att alla ska låta så mycket de bara kan så att vi hörs, säger Kajsa Norrby.

Artikelbild

| Här är karnevalens arrangörer: Linn Carlehed, Urban Bäckström, Kajsa Norrby, Maria Segersäll och Rasmus Sköld.

Väl framme vid borggården kommer man att skjuta salut innan det är dags för själva balen. Exakt vad som kommer att ske under kvällen drar sig arrangörerna för att berätta, men avslöjar lite:

– Det kommer att vara mycket musik i olika former. Det ska hända nåt i varje hörn. Vissa händelser är planerade och andra blir improvision. Om ett gäng kaniner dyker upp, ja, då kanske vi gör en kanindans. Vi får se, säger Rasmus Sköld.

Artikelbild

| Rasmus Sköld lovar att karnevalen blir mäktigare än Melodifestivalen.

Mäktigare än mello-finalen

I herreköket på slottet, där balen ska äga rum, får 150 personer vistas samtidigt. Hur många Vadstenabor som kommer att ansluta sig till karnevalen vet som sagt inte arrangörerna.

Artikelbild

| Under sportlovet kunde Vadstenabor tillverka sina egna masker.

– Vi vet att det är final i Melodifestivalen på lördag, men den börjar inte förrän klockan 20. Man kan komma en sväng innan, men vi hoppas att många stannar så länge som möjligt. Jag lovar att karnevalens slut kommer att vara mäktigare än hela Melodifestivalen, säger Rasmus Sköld.

Hoppas på tradition

Artikelbild

| "Vem tackar nej till en bal på slottet?", frågar sig Maria Segersäll.

Förhoppningen är att karnevalen ska bli ett återkommande arrangemang i Vadstena och växa med tidens gång.

– Vi vill att det ska bli en tradition, att karnevalen ska bli Vadstenas karneval liksom, säger Linn Carlehed.

Artikelbild

| Det kommer att ske nåt i varje hörn av herreköket, där balen håller till.

– En bal på slottet är väl inget man tackar nej till?, tillägger Maria Segersäll.