Det populära resmålet alldeles intill Vätterns strand besöks årligen av ungefär 300 000 besökare.

– Under högsäsongen kan det vara tusen personer här om dagen, vilket är helt fantastiskt, säger Torbjörn Ahlund och fortsätter:

– Vadstena är och har länge varit en punkt för det andliga. Idag är det nordens största vallfärdsort och antalet fortsätter bara att öka.

Artikelbild

| Josefin Asklöf och Tindra Larsson från Väderstad skola testar på livet som munk och nunna.

Samarbetet mellan Svenska kyrkan i Vadstena och Linköpings stifts Pilgrimscenter gör det möjlig att hela tiden utvecklas.

– Det finns ett ökat behov hos människan att få mer mening och innehåll i livet. Kyrkan välkomnar genom att vara en öppen arena för det, säger Torbjörn.

Att känna sig välkommen och betydelsefull i kyrkan är viktigt enligt honom.

– Även om man kanske känner sig värdelös och att man inte gör någon skillnad så ska man veta att man faktiskt gör avtryck. Ett talande exempel på det är pilgrimstecknet utanför kyrkan där stenen slitits ned och blivit alldeles slät av alla tusentals människor som dragit sina fingrar över den.

Artikelbild

| Maria Valimaite Eriksson och Nils Karlsson från Väderstad skola testade på att vara abbedissa och biskop på en dramatiserad guidning av klosterkyrkan.

Allt ryms mellan de svala kalkstensväggarna – rörelse, musik, mässor, andakter och tystnad.

– Vi vill vara en öppen kyrka för alla. Det är viktigare att Gud tror på människan än att människan tror på Gud. För att vara välkommen spelar det ingen roll vem hen tror på eller inte tror på, vi ska vara inkluderande. Samtidigt vill vi i kyrkan visa på vad vi funnit i evangeliet och tron på en kärleksfull Gud. Vi vill bjuda in till en möjlighet att testa tron, säger Torbjörn.

Artikelbild

| "Vissa kallar henne för nordens buddha, men jag kallar henne för nordens Mona Lisa. Hon har ett väldigt mystiskt leende" säger Torbjörn Ahlund om Heliga Birgitta-skulpturen.

Kyrkan invigdes år 1430.

– Det är Sveriges fjärde största kyrka, de tre som ligger före på listan är domkyrkor. Vi har även tre stjärnor i Michelinguidens turistguide vilket betyder att klosterkyrkan är värd en egen resa, säger Torbjörn.

Artikelbild

| De dramatiserade vandringarna för barn är ett inslag i Pilgrimssommar.

Under sommaren finns ett fullspäckat schema för den som vill upptäcka klosterområdet.

– Vi har aktiviteter året runt, men vi har ett helt fantastiskt program av sommarmusik med allt från Bob Dylan till Beethoven, säger Torbjörn.

Artikelbild

| Relikskrinet inne i kyrkan ska innehålla ben från bland annat Heliga Birgitta.

Har du förslag på någon konsert som folk borde gå på?

– Ha ha, jag kan inte bara nämna en. Försök att gå på så många som möjligt, skrattar Torbjörn.

Artikelbild

| "Tänk alla tusentals människor om har gjort så här, och hur det påverkar stenen" säger Torbjörn Ahlund.

Det är lätt att hitta historier om just Vadstena.

– Hela klosterområdet är en viktig del av svensk historia. Vadstena bär även på en hel del berättelser om betydelsefulla kvinnor som drottning Philippa, Heliga Birgitta och Katarina av Vadstena.

Artikelbild

| "Bara stanna upp och ta in den fantastiska atmosfären" säger Torbjörn Ahlund.

Birgitta firas särskilt under SSB-dagarna mellan den 19 och 24 juli där besökare från Sverige och världen besöker Vadstena.

– Det är också en ekumenisk plats vilket betyder att vi har många utländska grupper på besök. Kyrkan är en viktig plats för den romersk-katolska kyrkan. Den 23 juli som är den heliga Birgittas dödsdag, eller himmelska födelsedag, blir Vadstena väldigt präglat av Birgittafirandet. Vi kan då ha flera tusen gudstjänstbesök, säger Torbjörn.

Artikelbild

| Den moderna konsten har en naturlig plats i klosterkyrkan. Här är ett sakramentsskåp ritat av Martin Lönnebo.

Mellan den 2 juli och 5 augusti pågår Pilgrimssommar som riktar sig till hela familjen.

– Man kan delta i utflykter, familjeguidningar, andakter och massa annat, säger Torbjörn och fortsätter:

Artikelbild

| Birgittaaltaret från 1500-talet står i brödrakoret.

– Den som känner för att ge sig ut på slätten kan cykla "pilgrimsrundan" mellan kyrkorna. Totalt har vi nio kyrkor där de äldsta är från 1100-talet.

Vad får man inte missa när man besöker klosterkyrkan?
Artikelbild

– Att stanna upp och ta in det här fantastiska rummet, hela atmosfären. Sedan finns det ju en liten hemlig figur i taket som man leta efter, säger Torbjörn och pekar uppåt.

– Man hittade den tillsammans med alla takmålningar på 80-talet under det brunmålade taket.