Konstnären och författaren Carl Fredrik Holtermann ordnar på fredag kväll en terapivandring i Vadstena. Han har anordnat terapivandringar sedan 2015 i Stockholm. Han har numera bosatt sig utanför Vadstena och har redan tidigare varit mycket i staden.

Hur fick du idén till terapivandring?

– Jag gick en stadsvandring i Gamla stan och stod och lyssnade på en sådan där grupp lite på avstånd och hörde vad de berättade om husen och historien och då tänkte jag att i det där huset gick jag ju hem med en tjej. Då började jag tänka på min egen historia kring det huset och vad jag skulle berättat. Så pratade jag med några kompisar om att alla egentligen borde berätta sin egen historia på stadsvandringar. Då sade alla att det låter ju hur roligt som helst och att jag skulle göra det.

Han anordnande ett par terapivandringar i Stockholm.

– Så spred det sig och radioprogrammet Spanarna pratade om att de hört talas om det och sen kom det ganska mycket folk och då var det igång. Det blev väldigt roligt.

Hur går en terapivandring till?

– Jag har alltid fört dagbok så jag har ganska mycket att berätta från varje gathörn i princip. Tanken är att jag berättar lite av mina historier som ibland kan vara ganska utlämnande och då blir det förr eller senare att folk börjar dela med sig och det är ju då det händer någonting. Det är ju det som är meningen. Ibland ställer jag frågor till gruppen. Vad tänker ni när ni går den här gatan? Då kommer det ofta väldigt roliga svar. Det blir privat och personligt på ett snällt sätt. Det brukar göra att gruppen får rolig kontakt med varandra. Sen behöver man inte dela med sig om man inte vill, man kan med och lyssna bara. Jag har alltid avslutat vandringarna med att man tar ett glas vin eller en kopp kaffe efteråt och då vill ju folk inte gå hem. Man har snabbt lärt känna varandra. Det blir nya vänskaper i gruppen och det är väldigt rart. Ändå är det ju väldigt enkelt att man delar med sig av minnen i sin egen stad.

Vem kan vara med?

– Alla. Terapin är mest att alla ska våga minnas och dela med sig. Det är viktigt att säga att man inte får bli rädd och tro att man måste, man kan bara smyga med och bara lyssna. Det är viktigt, annars kan många bli rädda för ordet terapi.

Terapivandringen i Vadstena startar på fredag klockan 20.00 med samling på Rådhustorget. Vandringen pågår i 75 minuter och den som vill kan stanna på eftersnack.