Invigningen av Slottets dag skötte Gustav Vasa som berättade om slottets historia och bjöd, om än motvilligt, in besökarna att komma och se hans slott. Med kanonsalut förklarades evenemanget invigt.

– Vi är jätteglada att alla är nyfikna och vill komma hit idag. Slottet är ju till för alla, säger Matilda Milton, Visit Vadstena.

Slottets dag arrangeras tillsammans av Visit Vadstena, Landsarkivet, Vadstena-Akademien, Möbleringsstiftelsen och Vadstena kommun.

Artikelbild

| Havsresans fältvecka avslutade med dykningar i vallgraven.

Alla aktörerna hjälper till att ordna aktiviteter.

– Vårt mål är att slottet ska vara levande, säger hon.

Även andra aktörer fanns på plats i slottet. En av dessa var Aktion Rädda Vättern som informerade om sin verksamhet. Just denna dag fanns de på plats tillsammans med Vätternfonden och Swedish Coast and Sea Centre. Projektet Havsresan har haft sin fältvecka i Vadstena och dykt för att filma och ta prover i Vättern.

Den här dagen fanns två fridykare på plats i vallgraven för att leta skräp och eventuellt hitta några fynd.

Artikelbild

| Slottskafét invigdes på Slottets dag.

Japans ambassadör Jun Yamazaki och landshövding Elisabeth Nilsson invigde under eftermiddagen årets utställning "Fåglarna på slottet" med naturbilder av japanska prinsessan Takamado.

I och med Slottets dag invigdes också det nya slottskaféet och butiken med hantverk och annat.

Artikelbild

| Gustav Vasa och dottern Cecilia på borggården.

En gång i timmen ordnades visningar av slottet. Visningarna lockade många. Redan innan Slottets dag öppnat köade ett 50-tal personer för att få biljetter till första visningen.