I höstas lanserade BIC Rakhyvlar en utmärkelse för mjukare män, män som går sin egen väg och möter andra med förståelse. För män som gör världen lite mindre hård.

Inför utmärkelsen kom över 500 nomineringar in och nu har Vadstenakillen Mårten Granlund tilldelats första pris för sitt arbete med den ideella föreningen Under Kevlaret som han drivit sedan våren 2016. Flera personer har nominerat honom. Själv visste han inte att han var nominerad när han ringdes upp.

– De sade att jag blivit nominerad och att jag också vunnit första pris, säger Mårten.

Priset har han fått för sitt engagemang mot machokulturen, sitt ifrågasättande och opinionsbildande när det gäller den skadliga maskulinitetsnormen och för sitt förebyggande arbete för killars psykiska hälsa.

Han är glad över att hans arbete med Under Kevlaret uppmärksammats i ett större sammanhang och prissumman har stor betydelse.

– Det känns så fint för det är nästan exakt 50 000 kronor som jag själv puttat in av mina sparpengar för att få allting att funka med Under Kevlaret sedan vi börjande.

Det har varit en omställning för honom att jobba mycket ideellt och det har inneburit att han varit i en ekonomiskt stressad och pressad situation.

– De här pengarna innebär att jag kan slappna av lite på riktigt och kunna känna att det inte kommer att skita sig, säger han.

Lite har han shoppat, men resten av pengarna ska han spara för att kunna ha ett trygghetskapital för framtiden.