Karlsson klev in i politiken för ungefär tio år sedan och är i dag toppnamnet på valsedeln.

– Politiken intresserade mig, man har fått en bättre förståelse för hur samhället fungerar. Demokrati tar tid och den ska även få ha sina olika åsikter.

Varför blev det just Moderaterna?
Artikelbild

| Ärlighet. "Man måste stå för det man säger och vara tydlig i sina handlingar" säger Peter Karlsson.

– Det sammanföll väl med mina egna värderingar. Sedan har det passat mig bra att arbeta med mer sakfrågor lokalt när det är mer ideologiskt på riksnivå.

Idag sitter Peter Karlsson i kommunstyrelsen, som förste vice ordförande i socialnämnden och är även med i förbundsstyrelsen i Östergötland.

– Det händer att folk klagar på att man inte gör något på kommunen, att det inte händer något. Jag vill att fler ska förstå att vi är kommunen tillsammans. Att alla kan vara med och påverka och bygga kommunen, säger Peter Karlsson.

Innan det kan ske förändringar så ligger oftast besluten hos er politiker, vad kan kommuninvånaren göra för att påverka?

– Skriva medborgarförslag och visa engagemang. Ett förslag kan ibland gå snabbare än en motion.

Hans hjärtefråga är tydlig och i hållbarhetens tecken.

– Jag brinner för energiomställningen. Att vi ska gå från fossilt bränsle och mot den förnyelsebara. Jag använder mig av både sol- och vindenergi i min egen verksamhet så är det är frågor som ligger nära till hands. Sedan måste vi alla hjälpas åt att bromsa bland annat koldioxidutsläppen, för det går inte att backa sedan. Vi måste tänka på de unga som växer upp idag och kommande generationer.

Vad kommer du kunna bidra med?

– Mina ledord är ärlighet och lyhördhet. Som politiker måste man våga vara ärlig och inte lova något som man in inte kommer kunna hålla. Men det är även viktigt att kunna lyssna och vara tillmötesgående med förslag och överenskommelser.

Kommer det bli några samarbeten inom politiken kommande mandatperiod?

– Vi jobbar väldigt bra med de andra partierna, då vi har varit i både opposition och i majoritet. Vi har en väldigt bra samarbetsvilja vilket vi tror är viktigt för Vadstenas framtid. De nio punkterna vi tog fram tillsammans med majoriteten har vi betat av en efter en vilket jag tycker visar på vår förmåga att samarbeta och hålla det vi lovar.

Hur kommer det gå i valet?

– I riksdagsvalet tror jag det beror mycket på om de mindre partierna klarar riksdagsspärren. Lokalt så har vi sju mandat idag. Vi kommer definitivt ta tillbaka de två mandat vi tappade och någon mandat till.