De senaste åren har stadsvandringen hållit på, men det hela började med att guiden och författaren Eva Mattsson satt och tittade på en ritad siluett av Vadstena.

– Jag såg att det är ju en kvinnosiluett. Klosterkyrkan, Rådhuset och Vadstena slott är alla byggnader som kommit till med hjälp av tre olika kvinnor, säger hon.

Under guidningen berättar Eva om Heliga Birgitta, unionsdrottningen Margareta och Katarina Jagellonica. Katarina har hon även skrivit boken "Furstinnan" om. Genom dessa historiska kvinnor går berättelsen genom Vadstena, från medeltiden till stormaktstiden.

Artikelbild

| "Här var det enda stället nunnorna och munkarna möttes. Det här är alltså husgrunderna som är kvar" säger Eva Mattsson.

– När det gäller historia som vi känner till den i dag så handlar det oftast bara om män. Och så var det ju, de var ju ofta beslutstagarna. Jag vill lyfta fram kvinnornas betydelse för Sveriges utveckling. Jag berättar även om männen, men ur ett lite annat perspektiv. Indirekt så hade kvinnorna ofta stor makt, säger Eva.

Hon berättar även om att kvinnokraften spirade tidigt i Vadstena.

– Utan Katarinas kontakter, pengar och erfarenhet hade aldrig Johan III kunnat få tag i de arkitekter och arbetare som byggde slottet.

De två kommande lördagarna kommer Eva Mattsson guida grupper genom Vadstena.