Världspremiären av "Småstad" ägde rum redan för några veckor sedan. Inför fullsatta salonger visades den på filmfestivalen i Lübeck.

– Den blev väldigt uppskattad. Skådespelarna fick till och med skriva autografer efteråt, säger Johan Löfstedt som tillsammans med brodern och fotografen Nils-Petter har producerat filmen.

"Småstad" är en blandning av en dokumentär och fiktiv spelfilm där skådespelarna inte hållit sig till något särskilt manus.

Artikelbild

| Scen från filmen "Småstad" som visas i Vadstena under mellandagarna.

– I vissa fall har de fått några repliker eller ett tema att prata om. Personerna är sig själva, men däremot är själva historien påhittad. Jag gillar att hitta nya sätt och genom att blanda verklighet med fiktion är det lättare att förmedla starkare känslor, säger Johan Löfstedt.

Rollerna spelas av bröderna Löfstedts morbror, morfar och mostrar. Vad handlingen innehåller vill filmskaparna inte gå in på.

– Vi ska väl inte avslöja för mycket, men filmens undertitel är "om konsten att leva innan vi dör". Budskapet är att man ska ta vara på livet och göra nåt åt det man inte är nöjd med.

Precis som "Mirakel i Vadstena" kommer filmen att visas i Petrus Magnis aula. Johan Löfstedt hoppas att den ska gå hem hos Vadstenaborna.

– I Lübeck blev publiken väldigt berörda, så förhoppningsvis tas den emot på samma sätt i Vadstena. Jag tror dock att släkten är lite nervösa över att filmen nu ska visas på hemmaplan, säger Johan Löfstedt.

Filmvisningen är planerad till den 25 och 26 december. VHF:s damlag sköter biljettförsäljningen, som startar i nästa vecka. Den officiella biopremiären sker 20 januari på olika biografer runt om i landet.