Fönsterrutor har krossats, ungdomar har klättrat på tak och det har förekommit inbrott.

Under sommaren har Vadstenas skolor varit särskilt utsatta. Med anledning av problemen höll det lokala trygghets- och säkerhetsrådet ett extramöte förra veckan. På plats fanns representanter från bland annat skola, socialtjänst och polis.

Under träffen gjordes en genomgång av händelserna och kommunens uppskattning är att prislappen landar på mellan 100 000 och 150 000 kronor. Främst handlar det om krossade fönsterrutor på skolbyggnader.

– Vi har polisanmält tolv ärenden. Merparten är på Sankt Persskolan men även Petrus Magni och sporthallen har drabbats, säger Anneli Stenström, lokalförvaltare på Vadstena kommun.

Om någon kan bindas till händelserna återstår att se men i åtminstone ett fall finns konkret bevisning som har överlämnats till polisen.

– Det är en film där man kraschar fönster på Sankt Persskolan med en cykel. Det är ungdomarna själva som har lagt ut den på sociala medier, säger Bo Gäfvert, samordnare för trygghets- och säkerhetsrådet.

Han uppger att olika åtgärder diskuterades under mötet.

– Vi har en lista på personer som tros ha varit delaktiga eller funnits med i sammanhanget. Den jobbar vi vidare med.

Bo Gäfvert fortsätter:

– Är det så att skolorna känner oro för att de här ungdomarna är på glid så blir det en orosanmälan till socialtjänsten.

Enligt kommunen är det ett tiotal personer, i högstadie- och gymnasieåldern, som tros ha varit mest aktiva.