– Vernissage blir den åttonde september i Rödtornet, säger konstrundans ordförande Lena Linde.

Konstrundan ligger därefter helgen den 14-16 september.

Vadstena konstrunda har alltid legat den andra helgen i september och alla har vetat att det är så och planerat därefter.

– Vi flyttar konstrundan i ett pressat läge, säger Lena Linde.

Kommunens kulturstrateg har meddelat att de får tillgång till lokalerna i Rödtornet först en vecka senare en vanligt i år.

Flytten av datum har fått konsekvenser.

– Vi har fått tio avhopp hittills, säger hon.

Många började planera för årets konstrunda redan vid förra årets.

– Det är så inarbetat att det är andra helgen i september.

Lena Linde befarar att konstrunda tappar utställare, men också långväga besökare som planerat utifrån att det alltid är andra helgen i september som gäller.

Vadstena kommuns kulturstrateg Maria Jönsson får svara.

Varför har Konstrundan tvingats flytta fram en vecka?

– Det hör ihop med sommarutställningen. Sommarutställningen har tidigare visats på slottet, men i år kommer vi visa vår sommarutställning i Rödtornet så kommunen behöver helt enkelt en egen lokal, säger hon.

Tidigare år har sommarutställningen pågått under konstrundan.

– Vi har varit en del av konstrundan. I år avbryts sommarutställningen två veckor tidigare för att konstrundan ska få vara i Rödtornet.

Hon anser att konstrundan är viktig för Vadstena och att det är viktigt att de har tillgång till lokaler, men att kommunens egen verksamhet kommer att vara i Rödtornet.

Utifrån att konstrundan är ett etablerat evenemang i Vadstena, ser du några risker med att man flyttar den en vecka?

– Med så här god framförhållning kan man kommunicera ut när konstrundan är, men naturligtvis så är det ju säkert flera personer som får ställa om helg. Min bedömning är ändå att med god framförhållning och med konstrundans goda kontakt med sina konstnärer och sin publik kan man kommunicera fram att det nu är de här datumen, säger hon.

Det har varit ett tiotal avhopp från konstnärer. Kan du kommentera det?

– Det tycker jag verkligen är jättebeklagligt. Jag hoppas att några har möjlighet att ställa om med den här framförhållningen, det är fortfarande ganska många månader kvar, eller att någon ny kan tillkomma. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att inte alla som planerat att vara med kan vara med.