Från början var det tänkt att prideevenemanget bara skulle vara en dag, lördagen den 22 september, men nu har engagemanget varit så stort att Vadstena Pride 2018 kommer att starta med aktiviteter redan på fredagen.

– När arrangemanget är så här stort vill man ju inte att aktiviteter ska krocka alltför mycket med varandra, säger kultur- och fritidschef Maria Jönsson.

Förra årets upplevde de att flera aktiviteter krockade med varandra och vissa krockar lär det kunna bli även i år, men genom att tänja ut arrangemanget till två dagar hoppas arrangörerna att fler ska uppleva att de kan vara med på allt de vill under pridedagarna.

Artikelbild

| Maria Jönsson, kultur- och fritidschef.

Det som finns klart i form av programpunkter går att hitta på Vadstena kommuns hemsida. Här finns föreläsningar, nycirkus, underhållning och naturligtvis prideparad.

Vadstena Pride 2018 arrangeras tillsammans av föreningar, politiska partier, fackförbund, Svenska kyrkan och Vadstena kommun.

– Sedan är det ju privatpersoner, icke att förglömma. Det är många privatpersoner som vill engagera sig och jobba med det här för att det ska bli så bra som möjligt, säger Maria Jönsson.

Vadstena kommun är ytterligare engagerad i år. Socialförvaltningen anordnar föreläsning med sociologen Frida Ohlsson-Sandahl på Petrus Magni skola på fredagen.

Skolorna i Vadstena är också mer involverade än förra året. Under Kevlaret kommer till Petrus Magni på fredagen för att prata om bland annat machokultur och jämställdhet.

Även på äldreboendena kommer pride att uppmärksammas.

Evenemanget lyfter upp frågor om mänskliga rättigheter och synliggör hbtq-frågor.

– Men det är också fest och flärd och kul. Många lockas av kombinationen att det är fest samtidigt som det är något nödvändigt och viktigt. Människor vill göra skillnad i samhället.

Förra året var första gången Vadstena arrangerade en egen pridefestival och uppslutningen var enorm. Ungefär 900 personer gick i förra årets prideparad. Årets parad kommer att vara på lördagen.

– Den avgår klockan elva från Hamnparken. Det är samling från klockan tio. Den går runt innerstaden och avslutas på Rådhustorget där det blir en officiell invigning med regnbågsflaggan som ska hissas, tal och musik.

Alltfler runt om i världen har visat sitt engagemang genom att delta i prideparader.

– Det är ett otroligt enkelt men kraftfullt sätt att visa att man ställer sig bakom hbtq-personers rättigheter, säger Maria Jönsson.