Projektet startade för snart två år sedan i Motala. Initiativtagare bakom det hela är konstnären Sira Jokinen Lisse, som tillsammans med Catarina Andersson från Hyresgästföreningen, var på plats på Hovsvägen 26 när man premiäröppnade i Vadstena. Det var första gången som sagt, så inte många hade hittat till lokalen ännu.

– Oftast är det så att man startar i det lilla. Så får man jobba på att fler ska komma och börjar det dyka upp några så brukar det sprida sig med mun mot mun metoden, kommenterade Sira Jokinen Lisse.

I januari 2017 startade hon upp Världens mammor i Motala. Där träffas man två gånger i veckan. Meningen är att kvinnor, mammor och barn ska träffas och skapa. Testa olika material och konstnärliga uttryck. Sedan finns man också i Norrköping samt i Linköping.

Artikelbild

| Catarina Andersson.

– Jag har fått till mig det att det är många kvinnor som säger det har varit oerhört betydelsefullt och det märker jag på de här kvinnorna. Från att ha varit nätverk så är det många som säger att det blivit en rörelse.

Vad är tanken med projektet här i Vadstena?

– Tanken är att det ska bli liknande det som finns på andra platser i länet. En plats där kvinnor, mammor och deras barn samlas genom konsten. Det handlar också om att vi får nätverk. Prata och diskutera om det vi tycker är viktigt. Genom att vi är i ett bostadsområde så kan vi börja titta på det här, vad det finns för behov. Men konsten är grunden i det här. Här lär vi medans vi gör.