Den 10 januari i år drog Vadstena folkhögskola igång sin nystartade omsorgsutbildning.

– Studenterna får läsa bland annat psykologi, psykiatri, samhällshistoria och socialpedagogik, säger Malin Kärrbrink, lärare.

Några som påbörjat sin första termin är Jim Rydell och Jessica Persson.

Artikelbild

| Utbildning. Läraren Jörgen Kalmendal undervisar i konflikthantering som är en del av omsorgsprogrammet.

– Jag har tidigare jobbat som väktare och kände att jag ville komma därifrån. Jag ville testa på något med mer positivitet, säger Jim.

– Jag har jobbat som personlig assistent tidigare och av en slump såg jag en liten annons om att den här utbildningen fanns. Jag vill få mer kunskap och bli elevassistent, säger Jessica.

Omsorgsutbildningen är ett år lång och på helfart där 15% består av praktik. Inför termin två kommer studenterna välja inriktning mot personlig assistent eller elevassistent.

– Det är verkligen inte en sådan utbildning som jag först trodde det var. Här får vi jobba mycket mer med oss själva i olika övningar och blanda det praktiska med teorin, det är helt fantastiskt. Vissa dagar går jättefort, säger Jim.

Artikelbild

| Deltagare. Första utbildningen drog i början av 2018. Nästa start blir i höst.

– Utbildningen handlar mycket om att titta på sig själv och lära sig därifrån. Hur man exempelvis reagerar i en konflikthantering, fortsätter Malin Kärrbrink.

Söktrycket till programmet har varit högt och ansökningarna inför nästa termin har redan börjat trillat in.

– Det känns jätteroligt då vi vet att det behövs utbildningar där man få en pedagogisk verktygslåda med sig ut i arbetslivet, säger Malin.