I minnes-VM, som börjar i Jakarta på fredag, handlar det till exempel om att lägga hundratals upplästa siffror på minnet, eller om att sortera alla kort i en kortlek i en viss ordning efter bara en kort tids memorering.

För de flesta låter det kanske helt omöjligt. Men det är ingen medfödd supertalang som behövs.

Jonas von Essen, som tog VM-guld i minne både 2013 och 2014, hävdar själv att han har ett medelmåttigt minne, egentligen. Ändå tog det bara ett och ett halvt år för honom att gå från nybörjare till världsmästare.

Artikelbild

| Att memorera den exakta ordningen på korten i en kortlek är en av grenarna på minnes-VM. Arkivbild.

För de flesta kommer det nog som en chock att det går att skaffa sig ett extremt bra minne, säger han.
För mig var det som att upptäcka en dold superkraft. Men det har ju visat sig att det finns tekniker som egentligen vem som helst kan lära sig.

Decimaler av pi

Teknikerna går dessutom att använda till det mesta.

I norska tv-programmet "Hjernekamp" för några år sedan visade von Essen till exempel hur han under en åktur i en av Lisebergs berg-och-dalbanor kunde memorera den exakta ordningen i en slumpmässigt blandad kortlek, eller hur han lyckats lära sig svaren på samtliga 3 000 frågor i en utgåva av sällskapsspelet "Trivial Pursuit".

Men han har också svenskt rekord i att rabbla decimaler på talet pi – 13 208 stycken – och lär sig fortfarande "ett par hundra" nya decimaler varje dag. Målet: världsrekordet, som just nu ligger på 70 030 decimaler.

Nyckeln till superminnet finns i olika minnestekniker. Men att ge generella tips är inte så lätt, enligt Jonas von Essen.

”Tänk i bilder” är en ganska diffus uppmaning om man inte vet hur minnestekniken fungerar, säger han.
Så det riktiga tipset är att läsa på i en bok eller kolla på internet och sedan helt enkelt testa några minnestekniker.

Bilder i palatset

En av de vanligaste metoderna, som von Essen själv gärna använder, är att skapa ett så kallat minnespalats. Han utgår från en plats han känner till väl och placerar sedan ut olika bilder och situationer i en tänkt promenad i palatset.

Tekniken går verkligen att använda till allt som är av faktakaraktär. I vardagen kanske namn är en grej som många skulle vilja komma ihåg bättre. Men man kan memorera även roliga fakta om saker, eller viktiga saker man behöver göra, säger han.
Jag memorerar det mesta jag kan lägga vantarna på.