Här väller vattnet in över kajkanten

Vattnet började på tisdagseftermiddagen slå över kajkanten på gästhamnen i Valdemarsvik. Snabbt bildades stora vattenansamlingar på Centralplan medan räddningstjänsten vidtog åtgärder för att mota vattenmassorna.

På tisdagseftermiddagen började vattnet slå över kajkanten i Valdemarsvik.

På tisdagseftermiddagen började vattnet slå över kajkanten i Valdemarsvik.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2020-02-25 18:47

På tisdagseftermiddagen blev vattenståndet i Östersjön så pass högt att vattnet strömmade över kanten i gästhamnen i Valdemarsvik. På Centralplan blev det snabbt en ordentlig vattenansamling och gångvägen intill Systembolaget försvann snabbt under vatten.

Under hela tisdagen visade SMHI:s statistik timme för timme att vattenståndet var högre än under måndagen och under dagen höjde också SMHI till en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i norra Östersjön (Valdemarsvik ligger precis i gränstrakten). SMHI förklarade att man med sin klass II-varning det i området finns "risk att kustvägar och hamnar översvämmas". Klass II är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd.

Strax innan 15:30 började vattnet strömma över kajkanten och snabbt vattenfylldes den gräsyta på Centralplan som ligger närmast kajen. Vid 16:30 larmades också SOS om översvämning vid hamnen i Valdemarsvik. Först på plats var Magnus Broström och Andreas Hjulberg från kommunens VA-enhet.

– Vi förbereder mest lite i väntan på att räddningstjänsten kommer, berättade Magnus Broström medan de drog fram slangar från sin lastbil.

Så kom även personal från Räddningstjänsten Östra Götaland och planerade för hur de skulle tackla den uppkomna situationen. Samtidigt väntade de på att ett yttre befäl från Norrköping. På frågan om hur ofta det svämmar över beroende på högt vattenstånd i havet fick vi svaret att det senast hände 2006, åtminstone sett till vad de kunde minnas.

Strax efter 17 kom fler fordon från räddningstjänsten och även räddningsledaren Jan Tengeborg fanns på plats. Personalen började plocka av barriärer från ett flak för att stoppa vattnet.

– Om nivån håller sig som nu så tänker vi sätta upp barriärer därifrån och upp till toan på parkeringen, sa Jan Tengeborg och visade med handen.

– Då kan vi hålla schack på vattnet för att skydda byggnaden där och se till så inte nivån höjs mer på Centralplan.

Enligt Jan Tengeborg är prognosen att vattenståndet kan höjas ytterligare under natten.

– Det är lite av ett moment 22, men vi försöker i första hand nu att styra flödet och har också pumpar som går kontinuerligt. Sedan är det 3–4 timmars jobb att sätta de här barriärerna, sa Jan Tengeborg som spådde en lång natt, där han trodde att ett tiotal man skulle behövas på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!