Det rätta valet beror helt på vad man värderar mest, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund.
Är man priskänslig vill man kanske köpa en begagnad bil och dela på kostnaden med sina vänner. Klarar man sig utan kostsamma reparationer finns möjlighet att få tillbaka en del av kostnaden genom att sälja bilen efteråt, säger han.

Det är dock viktigt att först studera skicket på bilen eftersom köparen har undersökningsplikt.

Prioriterar trygghet

Om tryggheten och komforten går före priset kan både hyrbil och bilpool vara bra alternativ. I båda fallen finns det ett större urval av nya och trafiksäkra bilar. Men för resmål som Gotland och Öland, med tydliga säsongsmönster, kan det vara avgörande att vara ute i god tid.

För dem som värderar flexibiliteten och inte vill grubbla över vilka bilar som finns tillgängliga erbjuds även långtidsbilhyra. Det ger större frihet att använda bilen under flera månader och för speciella tillfällen. Nackdelen är att hyran kan bli hög, speciellt om man överskrider en viss körsträcka.

Nya lösningar

Konceptet med sommarbil har på senare tid fött nya idéer på marknaden. Via nya plattformar kan privatpersoner hyra bilar av varandra till ett lägre pris. Här bör man dock vara extra försiktig eftersom en del av den trygghet man får vid vanlig bilhyra uteblir, enligt Stjernvall.

Om det skulle uppstå en eventuell tvist kan man inte anmäla det hos Allmänna reklamationsnämnden eftersom det är en sak mellan privatpersoner, säger han.

Studera försäkringar

Avslutningsvis är försäkringsfrågan viktig att väga in i alla alternativ. Skulle något hända med exempelvis hyrbilen eller långtidshyrbilen kan självrisken bli en dyr historia.

Då borde man överväga om man vill teckna självriskeliminering för att minska möjliga utgifter, säger Stjernvall.

Det är också värt att se upp med försäkringar för bilpoolslösningar, säger han.

Eftersom många måste ta hand om bilen måste man också vara noga med att eventuella skador kan uppstå. Om något händer med bilen måste man anmäla detta så fort som möjligt. Var också noga med vilket försäkring som gäller för bilpoolsföretaget.