Under de senaste dagarna har ett flertal larm om gräs- och skogsbränder inkommit till räddningstjänsterna i Östergötland. På måndagseftermiddagen brann det i ett område norr om Ekängen i Linköpings kommun och vid flera tillfällen den senaste veckan har det brunnit på olika platser i, och i närheten av, Vrinneviskogen i Norrköping.

– Det är ett extremläge. Det råder inte eldningsförbud, men det är extremt torrt i markerna. Vi avråder alla från att elda, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, ansvarar för räddningsinsatser i Norrköping, Linköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, samt Motala och Vadstena.

På tisdagen gick räddningstjänsten ut med ett meddelande på sin hemsida, där man förklarar att "en liten eld kan snabbt växa och orsaka stora och allvarliga skador".

– Det behövs inte mycket för att det ska börja brinna, säger Stefan Hagdahl.

Östgötar avråds från att elda utomhus, samt att vara försiktiga vid grillning. Grillar ska släckas ordentligt och noggrant och varma rester från grillningen ska inte slängas i vanliga soptunnor- eller kärl.

– Man kan grilla, men man bör vara försiktig och bara grilla på säkra platser, säger Stefan Hagdahl.