Vi vill inte vara sämre och tog Västerviksvinnaren i Halv åtta hos mig till hjälp. Vi fick en vacker båttur och en vildare smak på den klassiska steken.
Det ska handla om flintastek men Magnus Alvarsson säger "vildsvin". Jag tar det inte personligt. Han pratar nämligen om maten. Vi återkommer till det.
Vi har efter en kort båttur lagt till vid Magnus hus på Björkö i Tjust norra skärgård och nu ska det grillas flinta.
Allt går att grilla
Om sanningen ska fram är Magnus själv inte särskilt imponerad över flintasteken och det är ingenting han grillar särskilt ofta. Däremot grillar han gärna mycket annat, eller som han själv uttrycker saken:
- Allt går att grilla!
Han syftar främst på sitt favoritkött, vilt. Magnus jagar flitigt och är jaktledare i olika lag. Det är han som lagar nästan alla måltiderna hemma. Intresset är stort och det var kanske därför han vann Västerviksomgången av den populära tv-serien Halv åtta hos mig.
Magnus har valt att göra flintasteken på vildsvin i stället för på vanlig grisrumpa. För det är nämligen just det som flintan är. En annorlunda styckad skinka, skuren rakt över i tjocka skivor.
- Det är det som är knepigt, det är många olika detaljer på en flintastek. Här har du saltrullen, Magnus pekar på en rund detalj på den marinerade köttbiten.
Trikintestade vildsvin
De olika detaljerna gör att köttet blir klart olika fort, vissa delar blir torra, andra kanske väl röda. Och det är fläskkött det handlar om. Vildsvin har en fördel, om de ska säljas kommersiellt måste de trikintestas. Många skulle rekommendera att "säkrat" vildsvinskött inte steks högre än 57-58 grader för att bli optimalt. Magnus vill inte rekommendera det om man är det minsta osäker. Men han vet att det är testat, det är en kompis som skjutit. Har man inga skjutglada kompisar kan man köpa vildsvin på de flesta stormarknader, titta i frysarna för annorlunda kött. Även lokala producenter brukar finnas, man får leta lite.
Honung bränner lätt
Magnus har marinerat flintasteken några timmar innan. Soja, olja, olika grillkryddor i färdiga blandningar och lite sötma. Honung går bra men inte för mycket, det bränner lätt på grillen. Han hanterar köttet vant, på ganska låg värme. Han vänder ofta för att få jämn temperatur. När det är färdigt skivar han det i tunna skivor. Det får inte bli för torrt. Vildsvin är ännu magrare än vanlig gris.
- En stor bit blir lätt torr men skär köttet tunt så blir känns det bättre
i munnen, säger Magnus och trancherar med stadig hand.
Galet gul
Som tillbehör serveras lättkokt färskpotatis som läggs på grillen för att gå klart och få färg, ett par grillspett
underlättar vändningen. Vi får även smaka grillad paprika, sockerärtor frästa i smör och lite sirap och en hemmavispad aioli som är galet gul. Det är inte saffran, på gården finns höns som äter naturligt. Då blir gulan väldigt...gul.
Det smakar väldigt bra och Magnus är själv lite förvånad över resultatet. Kanel i marinaden ger extra sting och köttets tunna skivor nästan smälter
i munnen.