Allvarliga tillbud på arbetsplatser ska rapporteras till Arbetsmiljöverket. Det gjorde också Västerviks museum i början av maj i år. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket är det en enskild person som trakasserar och hotar anställda vid Stiftelsen Västerviks Museum.

Enligt museichefen Olof Nimhed är det två anställda vid museet som anmälan nu rör. Enligt honom har problemen funnits i varierande grad under flera år.

– Det är två personer vars talan jag för i den här frågan. Under det senaste året har det här intensifierats. Jag som arbetsgivare måste avgöra när det här blir ett arbetsmiljöproblem och det har det blivit nu, säger han.

Han berättar att man tillsammans med fackföreningar och deras jurister bestämt sig för att anmäla till Arbetsmiljöverket.

– Det finns en uppenbar hotbild, vi håller en del av vår verksamhet utomhus.

Har ni polisanmält händelserna?

– Vi diskuterar det just nu och det kan bli fråga om det om det här inte upphör. Vi är förberedda för det.

Enligt Olof Nimhed handlar det om trakasserier och olika former av förtal på sociala medier, men även direkta konfrontationer.

– Om jag har personal som inte vill arbeta på grund av det här så är det ett arbetsmiljöproblem. Så långt har det inte gått ännu men det har varit snubblande nära. Vi har bestämt att vi ska dokumentera det som sker.

Än har ingen behövt sjukskriva sig på grund av händelserna, säger Nimhed.

– Att bli anklagad för diverse saker blir utmattande i längden. Det tär på de anställda.