En trädgård som doftar medelhav

Det började med en oförarglig syrenhäck. Fortsatte med små olivträd. Trappades upp med palmer, aprikosträd och grekiskt ogräs. Hur det kommer att sluta vet ingen.

I Jonas Anderssons trädgård är det aldrig trist och slätstruket.

I Jonas Anderssons trädgård är det aldrig trist och slätstruket.

Foto:

VÄSTRA HARG2011-10-20 06:30

"Vad är det som hänt nu", undrade den äldre man som stod och grävde vid vägkanten och nu skulle visa vägen fram till Västra Harg. Han pekade på bilen, som det stod "Corren" på.

"Det har inte hänt något, vi ska träffa Jonas Andersson och titta på hans trädgård. Där lär finnas palmer och andra exotiska växter."

Mannen suckade och skakade på huvudet:

"Åh, han har ställt till det så dan’t!"

Jonas skrattar när han får höra vad som sägs om honom. Han börjar bli van. Och visst, det ser nog konstigt ut, inte minst på vintern när många träd baxats in i växthuset medan andra står omlindade med frigolit och bubbelplast i trädgården.

Hus med stor trädgård

För fyra år sedan flyttade Jonas Andersson och Veronica Klingeroth till det röda huset i Västra Harg. De bytte då ut balkongen i Linköping mot tusen kvadratmeter trädgårdstomt. På den stod några äppelträd, några björkar och en tall.

Jonas visste genast vad han ville ha: Medelhavsväxter! Hans sambo ville ha "vanliga" blommor, buskar och träd. Det blev både och. När vi hälsar på i slutet av augusti kryddas de exotiska inslagen med mängder av stockrosor, dahlior och rudbeckior. Pelargonerna lyser också röda, planterade i stora olivburkar.

Men, som sagt, det började med syrener. Gamla, hederliga svenska växter.

- Inte, även de härstammar faktiskt från Medelhavsområdet, säger Jonas.

Han följde upp med några mindre olivträd. Efter det var han liksom igång. Jonas fick också bygga växthus, modell större, för att härbärgera alla träd och plantor som inte gillar tuffa vintrar. Medelhavsväxter vill helst övervintra i 4-5 graders värme och samtidigt i ljus.

Med palmerna är det lite si och så. En del vill in i växthuset, andra klarar sig ute även om det blir flera minusgrader. Men det händer att Jonas måste baxa in även palmer i värmen.

Olivträd kan stå ute med frigolit virat runt stammen, Jonas har också värmekablar i beredskap om termometern kryper ner för mycket under nollstrecket.

Grekiskt ogräs

Jonas visar runt i trädgården och när vi häpnat färdigt över att det växer granatäppelträd och bananplantor i Västra Harg tittar vi på allt grekiskt ogräs som växer i rabatterna.

Varje år båtluffar gärna Jonas och Veronica omkring bland de grekiska öarna och hittar där både ett och annat i växtväg.

Det händer att de tar några skott med sig hem, men oftast fotograferar Jonas växterna, letar sedan rätt på dem via nätet och beställer fröer eller plantor från växthus. Ofta hittar han det han vill ha, även de exotiska buskarna och träden, i holländska och tyska plantskolor.

- Lukta på ett blad på den här växten. Det är en Dittrichia Viacosa. Så luktar det ofta när man är ute och kör vespa på heta småvägar på någon grekisk ö.

Citron blandas med en kryddig doft. Växten med det fina namnet har en gång i tiden kommit till Grekland från Australien, berättar Jonas. Den har spridit sig och betraktas som ett ogräs, men Jonas ville ha den till Västra Harg och hittade fröer via ett företag på Malta.

Rabatterna innehåller också salvia, linblommor, timjan, tamarisk och en hel del annat.

- En grek skulle undra vad jag sysslar med! Ogräs som växer på stenrösen och vid vägkanter i våra rabatter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!