Uppmaningen: Bada inte i sjön

Det är fortsatt badförbud i Hargsjön även om det på onsdagen såg ut att vara relativt fritt från alger, förutom alldeles intill sandstranden.

Skylt avråder fortfarande från bad i Hargsjön. Kommunen tror att det är flera samverkande faktorer som gör att sjön övergöds.

Skylt avråder fortfarande från bad i Hargsjön. Kommunen tror att det är flera samverkande faktorer som gör att sjön övergöds.

Foto: Sune Johansson

Västra Harg2019-07-18 06:00

Att Hargsjön drabbas av algblomning är ett känt och gammalt problem. Men det brukar oftast ske i slutet av sommaren när badtemperaturen stigit. I år kom larmen om grön sörja vid badplatsen tidigt, redan i juni.

– Miljökontoret har inte gjort något besök i år, men vi har fått rapporter om algblomning. Service- och teknikförvaltningen har satt upp skyltar som avråder från bad, och de sitter fortfarande uppe, säger Jenny Asp Andersson, miljöchef på kommunen.

Hon tycker inte att problemet har ökat. Vissa år är det mer, andra mindre. Algblomningen beror på övergödning. 2017 gjordes en utredning av situationen i sjön. Då hade det under tre år pågått ett provtagningsprogram, förutom de vanliga årliga vattenproverna vid badplatser. Sju platser i sjöns in- och utlopp samt i Önnebobäcken valdes ut och prover togs vid fyra tillfällen per år, även vår och höst.

Höga halter uppmättes av fosfor som tillförs sjön. Det kommer troligen både från jordbruk och avlopp. Avlopp från bebyggelse har på senare år förbättrats och två reningsverk finns i dag, i Västra Harg och i Önnebo. Även enskilda avlopp har blivit bättre. Men fosfor har lagrats under lång tid i sjöns bottensediment. Förutom algblomning har sjön tidigare drabbats av fiskdöd och kraftig igenväxning. Sjön har dessutom vid flera tillfällen sedan 1800-talet sänkts.

Enligt rapporten från 2017 finns det inte en enskild källa till problemen i Hargsjön. Man menar dock att de åtgärder som vidtagits, till exempel vassborttagning, har förbättrat läget. Eller i varje fall förhindrat ytterligare försämring.

– Det finns i dag inga beslut på åtgärder. Och för att de besluten ska kunna tas krävs det en större utredning, menar Jenny Asp Andersson.

Stefan Gustavsson är kommunens parksamordnare och ansvarar för badplatstillsynen i Mjölbys fyra kommunala naturbad. Det handlar om provtagning under badsäsongen – som alla fick resultatet tjänligt i slutet av juni – men även koll efter eventuell algblomning. I Hargsjön var det tydligt att det var alger redan då.

– Jag reagerade på att det är ovanligt tidigt, säger Stefan Gustavsson som misstänker att blåsigt väder kan röra upp bottnen i den grunda Hargsjön med algpåväxt som följd.

Nu håller kommunens personal daglig uppsikt över situationen. Stefan Gustavsson menar att även om läget ser ut att ha förbättrats de senaste dagarna så kan det fortfarande finnas giftiga alger i vattnet, och han avråder från att bada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om