Det handlar om fiskmärkning med det yttersta syftet att ta reda på var rödingen leker och hur det står till med beståndet.
Förra året hann de båda tillsynsmännen inventera 24 lekgrund i sjön.Rödingen leker inte på vilka stenbottnar som helt utan kräver särskildstorleksordning och lagring av stenmassorna.
Åtskilliga lekgrund är kända sedan gammalt i Vättern. Frågan är dockvilka grund som är "i bruk" nu när rödingen inte är lika talrik somförr. Det vet ingen. För att ett lekgrund skall anses aktivt krävs atten rödinghona fångas på platsen.
Det är nu, när björkarna gulnat, som rödingleken börjar. Det fårgärna vara bleke på sjön och helst skall frosten ha nupit till någranätter.
-- Rödingleken börjar i norr och förskjuts söderöver i sjön, frånbörjan av oktober till ett par veckor in i november, säger Micko.
Fortfarande är Vätternvattnet tolv grader mot nio vid den här tideni fjol. Det betyder att rödingleken säkert förskjuts lite framåt dennahöst, tror experterna.
Vi guppar alltså fram i Kärraviken och når ett lekgrund mycket näraland, ett kort stycke ut. Det är någorlunda vindstilla men annars ärarbetsplatsen svårjobbad med allt som skall göras.
Två nät över grundet studeras med polariserande solglasögon. Här harröding gått i, det kan vi se. Det lyser rödbukigt från näten. Daggerattar båten bland stora stenbumlingar tätt under ytan och Micko börjardra in näten. Fyra rödingar har fastnat mycket nära varandra, en honaoch tre hannar, den största på 4,6 kilo visar det sig.
Det blir mätning, vägning, provtagning och märkning. Av en fenaklipper Micko en ytterst liten bit som stoppas i ett provrör förgenetisk analys. Märkningen sker med en "pistol" som fäster ett avlångtgult märke, som ett tunt rör, just under fiskens ryggfena. Varje märkehar ett individuellt nummer.
-- Alla som fiskar i Vättern bör under de närmaste åren varauppmärksamma och rapportera in uppgifter om märkta rödingar, påpekarPer-Erik Larsson.
Rödingmärkningen är en av de undersökningar som påbörjats för attklarlägga rödingbeståndets storlek i Vättern. I en annan studie skallkläckningen av rommen undersökas mellan förhållanden i sjön och iodling. Få fakta finns om vilken inverkan Vätterns signalkräftor har pårödingens fortplantningsmöjligheter.
En hel del frågor om rödingen, och andra arter i Vätterns vatten, kan få svar framöver.