– När föreningen Klockaregården inte kunde göra det i år så erbjöd vi oss att ta hand om det. Vi hoppas att det blir välbesökt och att de lokala hantverkarna får möjlighet att visa upp sig och sälja sina alster, säger Gerd Gustafsson, som var med och startade vävstugecirkeln för åtta år sedan, och Lena Thörn, ordförande i föreningen Klockaregården, fortsätter:

– Förra året var första gången som vi hade det i vår regi, annars är det vävstugans medlemmar som har anordnat andra typer av hantverksdagar genom åren. Vi tycker att det är trevligt att traditionen lever vidare.

Den stora byggnaden, strax intill kyrkan i Västra Eneby, har en historia som både skola och församlingshem. Lokalerna har länge varit bygdens naturliga samlingspunkt, så även i dag. I två av rummen, innanför det gemensamma köket, är vävstolarna uppställda. Här träffas vävstugans medlemmar två gånger i veckan, nästan året om.

Artikelbild

| Margareta Daler och hennes vävstugekollegor förbereder sig inför hantverksdagen den 27:e april.

– Vi pratar, fikar och skapar tillsammans, det är jättepositivt. Det är min avkoppling att komma ut hit, säger Christina Hammarlund och Margareta Dahlgren fyller i:

– När jag blev pensionär kände jag att jag ville ha något annat att pyssla med, så jag började att väva.

Genom åren har vävstugans medlemmar anordnat flera olika evenemang i Västra Eneby och nu tar de alltså över det upplägg som föreningen Klockaregården startade förra året. Under hantverksdagen fylls lokalerna av allt från träslöjd till tovning och sömnad, dessutom har besökarna möjlighet att titta in i vävstugan.

– Vi har faktiskt en vävstol som står ledig, avslutar väverskorna.