Förbudsskyltar vid Omberg vållar konflikt

Tor Nyberg, tredje från vänster, i samspråk med länsstyrelsens rättschef Bo Hultström, längst fram, om framkomligheten på sina frukt- och bärodlingar. BILD: GUNILLA RECH

Tor Nyberg, tredje från vänster, i samspråk med länsstyrelsens rättschef Bo Hultström, längst fram, om framkomligheten på sina frukt- och bärodlingar. BILD: GUNILLA RECH

Foto: Fotograf saknas!

väversunda2005-09-14 00:00

I måndags utförde länsstyrelsen en syn på platsen i sällskap medberörda parter. Efter en timslång promenad lovade rättschefen BoHultström att återkomma med besked i frågan.

Skyltarna med texten "Odling Obehöriga äger ej tillträde" sitter längs en privat väg i området som ägs av Tor Nyberg.

Avtagsvägen mot Berglunda utgår från riksväg 50 vid Väversunda ochleder rakt igenom hans odlingar. Sedan delar sig vägen till vänster ochslutar på gården Berglunda där hans anställda brukar bo, till högermynnar vägen i en igenväxt stig som fortsätter upp mot Omberg.

Klagomål på skyltarna

Vadstena kommun beslutade i somras att inte godkänna skyltarna ochatt de skulle tas ner. Det skedde efter klagomål av grannen ChristerSvensson.

Beslutet som togs med rösts majoritet av en oenig i bygg- ochmiljönämnd. Tor Nyberg har sedan dess klistrat över den del av textensom lyder "Obehöriga äga ej tillträde".

Dessutom har han överklagat beslutet.

Till länsstyrelsen

Kommunen såg ingen anledning till att göra en omprövning utan lämnade ärendet vidare till länsstyrelsen.

I förr går fick så Tor Nyberg och den klagande möjligheter attklargöra sina synpunkter muntligen på ort och ställe. Det blev en litenvandring i den omfattande frukt- och bärodlingen.

Risk för smittspridning

Tor Nyberg framförde sina skäl till att inte allmänheten ska fåtillträde till vägen och de omgivande fälten. Vägen är endast till förderas egen brukande av marken, och det finns stor risk försmittspridning av mikroorganismer exempelvis av ehec.

Odlingen är kapitalintensiv och odlingen har utsatts för sabotage.Vid två tillfällen har någon förstört bevattningsanläggningen genom attösa in matjord, något som inneburit kostnader för mer än 50 000 kronor.Sabotage kan också drabba de stolpar som satts upp för att stötta etttak över bigarråodlingen, befarade han.

För att kunna få sälja produktionen från fruktodlingen måste denvara IP-certifierad, och för att få ha en sådan certifiering krävs detatt allmänheten inte får färdas fritt genom området, anförde Tor Nyberg.

Inget emot skyltar

Klaganden Christer Svensson sade sig inte ha något emot att detfanns skyltar som förbjöd tillträde till själva odlingarna. Vägendäremot ville Christer Svensson att han och andra ska ha rätt attpassera på sina vandringar upp till Omberg även i fortsättningen.

Det finns andra möjligheter att nå besöksvärda områden på Omberg,menade Gary Sparrborn, ordförande i bygg- och miljönämnden, som deltogi sammankomsten. Han hade vid det oeniga beslutet röstat till förmånför Tor Nyberg eftersom han ansåg att odlingen var att likställas medett industriområde och att allemansrätten därför hade sinabegränsningar.

Likaså ifrågasatte Christer Svensson de stängsel som finns uppsattalängs odlingarna. Dessa är viltstängsel är inte till för att utestängafolk, menade Tor Nyberg som var beredd att ta bort vissa av dem somspelat ut sin roll.

Fotnot. Corren har tidigare skrivit om Tor Nybergsokonventionella odlingsmetoder av bär, frukter, prydnadsträd ochädellövskog. Dessa har utvecklats successivt de senaste åren. Innandess var Tor Nyberg chef för Vi-skogens odlingsprojekt vid Victoriasjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om