”Alternativa fakta”

Efter att Trump anklagat medier för att ljuga om storleken på folkmassan under installationen i början av året förklarar hans rådgivare Kellyanne Conway att Vita huset förfogar över "alternativa fakta".

"Självklart måste kvinnor tjäna mindre än män, för att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta"

Artikelbild

| Johan Gustafsson, som satt tillfångatagen i Mali i nästan sex år berättar för första gången om tiden som kidnappad. Arkivbild.

Den polske EU-parlamentsledamoten Janusz Korwin-Mikke straffades rekordtufft av talman Antonio Tajani för sina kvinnofientliga uttalanden i en debatt i sessionssalen under våren. Han stängdes av från all verksamhet i parlamentet i tio dagar, fick indraget traktamente och förbjöds att representera parlamentet i några som helst sammanhang i ett år.

”Jag mår bra, jag mår bättre än bra.”

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i norra i Mali den 25 november 2011. Den 26 juni 2017 landade han på svensk mark efter nästan sex år i fångenskap.

"Vi ska göra det här till en framgång"

Premiärminister Theresa May lovade framgång sedan Storbritannien formellt anträtt vägen ut ur EU och skickat brevet om brexit. Nu har hon fullt upp med förhandlingar.

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout.”

Efter en omtalad fest i Stockholms skärgård i somras bad den tidigare finansministern Anders Borg om ursäkt på Facebook för att han betett sig "otrevligt". Borg lämnade också flera av sina styrelseuppdrag.

”Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarna?”

M-ledamot Hanif Bali kallade domare "jävla syltryggar" på Twitter, då han är kritisk till att domstolarna ibland låter bli att häkta personer gripna med skarpladdade vapen. Balis tweet fick kritik av partiledningen och beskrevs som "olämpligt".

"Rocket man (raketmannen) är ute på ett självmordsuppdrag"

USA:s president Donald Trump höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling i början av hösten. Han uppmanade FN-staterna att gemensamt arbeta för att isolera den nordkoreanska regimen till dess att den avslutar sitt "fientliga" beteende. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un fick sig en skopa ovett och kallades för raketmannen.

”Vad fan får jag?”

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling avgick från posten efter den så kallade paradisläckan som visade att Östling har flera miljoner kronor placerade utomlands. I samband med läckan kritiserades han hårt för sitt numera berömda uttalande om de svenska skatterna.

"Det är helt förödande. Barbuda ligger i ruiner. Bokstavligen en grushög"

Öarna Barbuda och Saint-Martin beskrevs som "grushögar" efter orkanen Irma som drog fram i Karibien i höstas. Gaston Browne, premiärminister i östaten Antigua och Barbuda, var skakad, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid.”

I kölvattnet av metoo samlade uppropet #larmetgår kvinnors och andra utsatta personers vittnesmål från arbetet inom räddningstjänsten. En kvinna skrev: "Så många penisar jag har sett genom åren. Nog för att vi kan hamna i situationer vid ombyten eller larm när du står i duschen, men det är inte den nakenheten. Det är penisar som stoppas in i saker, flaxas runt öppet i tid och otid. Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid."

”Den jäveln”

Flera personer har vittnat om att den så kallade kulturprofilen spridit förhandsuppgifter om Nobelpristagare i litteratur. Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, kommenterade uppgiften till Dagens Nyheter i slutet av året.

"Vi håller på att avveckla demokratin"

I en intervju med Svenska Dagbladet sade Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, till reportern: "Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin".