För två år sedan tog John Kensing över spannmålsodlingen på föräldragården Löten mellan Vikingstad och Gammalkil.
I vintras bestämde sig han och hustrun Vibeke för att satsa på ekologisk hallonodling på en åker ett stenkast från bostadshuset de själva byggt.
– Jag har ett odlingsintresse i botten och läste om växthustunnlar. Under mina löpturer klurade jag på vad man skulle kunna odla och fastnade för hallon, berättar John.
Varför?
– För att det är gott. Och för att det är en produkt som går att sälja direkt till kund, vilket gör det extra roligt.
Men just när 1 800 hallonplantor av höstsorten Polka anlänt i mars kom vände pandemin världen upp och ner. Och strax innan fick familjen reda på att knölen som växt på 8-åriga dotterns huvud inte var vad läkarna trodde och man rekommenderade att operera bort den.
– Samma dag som hon skulle ha opereras togs beslut om att alla inte direkt livshotande operationer ställts in, berättar Vibeke.
Två månader med ovisshet och oro följde. Hade Agnes skelettcancer? Det kunde man inte säkert veta förrän knölen opererats bort och analyserats.
Till slut genomfördes operationen. Allt gick bra. Det var inte cancer.
Samtidigt skulle hallonplantor i jorden, odlingstunnlar installeras och en damm anläggas.
– Jag höll på att fixa med bevattningsanläggningen då. Jag tror att det var bra att ha något annat fokusera på mitt i kaoset, säger John.
Och hallonodlingen än nu ett familjeprojekt där även Vibeke och de tre döttrarna är involverade. Därför är det lätt att förstå glädjen när det första mogna bäret lyste mörkrött i juli.
– Det blev superhögtidligt. Vi delade på det alla fem, skrattar Vibeke.
Att köpa in plantor, tunnlar och bevattningssystem har kostat sexsiffriga belopp – stora pengar för ett litet lantbruk.
– Vi ser det som en långsiktig investering. Vi har en kalkyl på tio år men tror att vi kan få igen pengarna redan efter fem, säger John.
Skörden blev bättre än väntat och trots obefintlig annonsering har ryktet spridit sig och kunderna har strömmat till långt in i oktober.
– Det är en ren bonus. Vi hade nollkalkyl i år. Men nästa år måste vi skaffa en större kundkrets. Då kommer plantorna att ha växt sig ännu större, de ger bara 15–20 procent av full skörd första året, säger John.
Feedbacken från kunderna får dem att vilja satsa vidare.
– Det ger sån energi och glädje, säger Vibeke.