”Jag får vara med och se vad pengarna går till, det känns jätteviktigt för mig som donator att få vara med på hela resan”, säger hon i en intervju som publiceras på LiU:s hemsida.

Under större delen av sitt yrkesliv har Ingrid Asp arbetat i familjeföretaget hon föddes in i, Ljunghälls i Södra Vi, där hon var ansvarig för exporten. När hon och Hans Gunnarsson sålde familjeföretaget 2004 blev vinsten betydande.

I början av 2000-talet bestämde hon sig för att skänka pengar till medicinsk forskning och valet föll att donera till LiU. Ingrid Asp hade av egen erfarenhet förstått betydelsen av forskning, när hennes son drabbades av en allvarlig njursjukdom.

– Jag satt i Gullringen där vi bodde och googlade på njursjukdom. Då visste jag ingenting om vad en sjuk njure och dialys innebär för en människa. Efter 15 års väntan hade sonen turen att bli njurtransplanterad och han mår bra idag, säger hon i intervjun, som publiceras på universitetets hemsida.

De personliga erfarenheterna av sjukdom i familjen ledde till att hon ville påverka utvecklingen av kunskap inom området. 2005 inrättades Stiftelsen för njurmedicinsk forskning vid LiU, med hjälp av tio miljoner kronor från henne. Tack vare pengarna kan LiU finansiera en professur inom njurmedicin och universitetet har startat flera projekt inom forskningsområdet.

Några år senare inrättades Stiftelsen för forskning inom psoriasis och eksem med hjälp av ytterligare tio miljoner från Ingrid Asp. Också den donationen var resultatet av familjens erfarenheter av sjukdom.

I intervjun säger Ingrid Asp att det finns så mycket kapital som går till spillo, hos privatpersoner och företag.

– Så många fler skulle kunna göra en insats genom att skänka pengar till forskning som de vill stödja. Men när det kommer till medicinsk forskning tror jag det är först när man själv drabbas som man kommer på tanken att bidra. Innan dess är det nog inget man tänker på i vardagen.