Kvilleken är, enligt Vimmerby turistbyrå, Sveriges äldsta och största träd, och med sina 13 meter i omkrets också en av de grövsta ekarna i Europa. I över 1 000 år har jätten vakat över sin äng utanför Vimmerby.

Dess hälsa är dock sviktande och Länsstyrelsens reservatsförvaltare Jerry Svensson har tidigare berättat att hoppet är ute om eken och att döden är nära.

LÄS ÄVEN:Hoppet ute för tusenåriga eken

Artikelbild

| Jerry Svensson från länsstyrelsen och Bo karlsson från Skogsforsk visar stolt upp en av Kvillekens tolv ymapde ekbebisar.

Men det utdömda tusenåriga trädes livslust är stor och för en vecka sedan sprack löven ut på en av trädets grenar. Så minst en sommar till kommer ekens besökare mötas av tusenårigt liv där ute på ängen.

Vid en pressträff på tisdagen avslöjades nästa projekt för att säkra ekens framtid. Trädet har fått tolv ympade småkopior av sig.

– Det innebär att eken är räddad för eftervärlden, säger Jerry Svensson på länsstyrelsen.

Föryngringen av eken sker i samarbete med forskningsinstitutet Skogforsk och arbetet pågår sedan en tid tillbaka.– Vi har gjort på samma sätt som med äppelträd. Det är mycket svårt att ympa ek, men vi har lyckats. Så nu finns det tolv kopior av Kvilleken, säger Bo Karlsson stationschef hos Skogforsk.

Artikelbild

| Bo Karlsson på Skogforsk berättade att man har använt samma teknik som man gör när man ympar äppelträd.

På tisdagsförmiddagen avtäcktes en av de tolv plantorna vid Kvilleken. Några av dem kommer att planteras i reservatet.

Så även när det gamla trädet till slut dör har det nu fört sitt dna vidare och själv kommer den även i dött tillstånd fortsätta utgöra en grund för biologisk mångfald.