Ta tempen på vinet!

Har du koll på tempen? Vita viner och champagne serveras och dricks nästan alltid för kalla, röda nästan alltid för varma. Så behöver det inte vara!

Foto:

VINSKOLAN Del 3 av 42008-11-20 20:38

Ute höll solen på att gå ner efter ännu en stekhet dag. Trots korsdraget, var temperaturen behagliga 25 grader inne i restaurangen.

Behagliga för oss människor, vill säga. När rödvinet, en Barolo från läckra årgången 1977 serverades, höll detta nämligen samma temperatur.

Rena katastrofen. Lösningen? En vinkylare, fylld med vatten och is, blev räddningen. Och efter mycket stönande av personalen.

Scenen är bara alltför vanlig, både hemma och på restaurang. Dyra droppar dricks utan att vi ger vinet chans att visa vad det är kapabelt att dofta och smaka.

Antingen är de för kalla, vilket tar död på doft och smak. Eller så är de för varma, vilket gör att vinet känns grovt, platt och trist.

Aldrig över 18

Ändå är lösningen bara alltför enkel: kolla tempen!

Inget vin mår nämligen bra att serveras varmare än 18 grader. De flesta rum i våra lägenheter håller 20 och över. Alltså behöver allt vin kylas.

Hur mycket, beror på vinet. Den idela temperaturen för respektive viner ser du i rutan här intill.

Ont om jordkällare

Den perfekta temperaturen att lagra vin i, är runt åtta grader. Om allt vin förvarades så, skulle nästan alla problem med serveringstemperaturen vara lösta. De vita kan då sättas direkt på bordet, de röda stå framme tills det är dags.

Få är dock lyckliga nog att ha en jord- eller matkällare, vilket är idealet.

Således behövs andra lösningar. För rödviner är den enklaste metoden att placera flaskan/flaskorna i en hink med kallvatten en timme innan vinet skall serveras.

Det gör inget om det skulle vara lite för kallt. Rumstemperaturen och kroppsvärmen fixar slikt.

Vita torra viner, liksom riktig champagne, får samma behandling som de röda, men med tillsats av isbitar i vattnet. Bara mousserande och söta viner behöver ställas i kylskåpet.

Mät på restaurangen

Och vill du, som Corren, ha full koll på läget finns vintermometrar att köpa för överkomlig peng. Om den inte finns i din vanliga husgerådsaffär, kolla då på nätet. Där finns en uppsjö från 100 kronor och uppåt.

Ofta levereras de i praktiskt etui, vilket gör termometern lätt att ta med.

Till restaurangen, exempelvis. Bered dig på överraskningar när du mäter deras temperatur på vinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!