Paus vintips till vecka 18

Paus expert Anders Röttorp tipsar om viner som passar till rom och kaviar.

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut BldBl.

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut BldBl.

Foto: Fotograf saknas!

Vintips2015-05-02 09:00

För rätter som domineras av rom och kaviar är det klokt att kosta på sig ett lite finare vitt vin. Här är tre stilla viner på olika druvor i olika prislägen. Det ultimata vinet till kaviar och löjrom är för mig ändå en riktigt torr och delikat, måttligt smakrik champagne. En sådan i rimligt prisläge hittar du också här.

Vita stilla viner till rom och kaviar

2013 Casal di Serra Classico Superiore

Nr 12419, 85 kronor, Italien. Betyg 5

Ett riktigt bra vin på verdicchio druvan från Marche i östra mellan Italien. Spelar väl med i all mat som mår väl av vin, inklusive rom och kaviar. Ett av Systembolagets mest pålitliga viner under ett par decennier från vinhuset Umani Ronchi.

2012 Trimbach Riesling, Alsace

Nr 2639, 127 kronor, Frankrike. Betyg 4+

2013 är en knepig årgång för riesling i Europa. Denna 2012:a är däremot en utmärkt alsaceriesling med bra komplexa mineraliska rieslingtoner och utvecklad lång eftersmak, som står lysande till rom och kaviar och mycket annat. Växer lite med lagring.

2012 Chablis Dom. De la Boissonneuse

Nr 5624, 169 kronor, Frankrike. Betyg 5

Även i Chablis var 2012 ett betydligt bättre år än 2013. Denna mycket friska och samtidigt balanserat smakrika ecochablis har redan stor längd och utveckling och en touch fetma, som sitter särskilt bra till lite smakrika rätter med rom och kaviar.

Champagne till rom och kaviar

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut BldBl

Nr 7885 i BS, 259 kronor, Champagne. Betyg 4+

Om en rätt domineras av löjrom eller iransk kaviar är mitt favoritvin champagne. Allra bäst är det om den är extra torr, mineralisk och delikat utan alltför fruktiga eller mulliga toner. Till riktigt måttlig pris finns denna ”löjromschampagne” i BS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!