Fiskrätter är vanligen bäst med vita torra viner. Du hittar tre riktigt bra tips här på de tre viktigaste olika druvorna för vita torra viner, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling. Många tycker i norsk efterföljd att det även fungerar väl med ett ungt delikat rött fruktigt vin till t ex kokt skreitorsk mm. Är ni lite fler vid bordet kan man ju låta var och en välja, eller prova båda färgerna av vin.
Vita torra viner till fiskrätter
2014 Brochet Réserve Sauvignon Blanc
Nr 78967 i BS, 99 kronor, Frankrike. Betyg 4+
Ett helt nytt ekovin från södra Loire som lanserats nu i februari i BS. Här blandar man medvetet tre mycket olika jordmåner för druvorna, för att skapa komplexitet och nyansrikedom. En nyanserad och städad sauvignon blanc med längd till bra pris.
2013 Bourgogne Blanc Jurassique, Chardonnay
Nr 5688, 99 kronor, Frankrike. Betyg 5
Lät smörig och frisk vit bourgogne från utkanterna av Chablis, med ovanliga kvaliteter för detta pris. Från vinhuset Brocard och namngett efter den geologiska period när marken skapades. Passar särskilt bra när du har en smakrik sås till fisken.
2012 Von Winning Win Win Riesling Tr.
Nr 79394 i OS, 129 kronor, Tyskland. Betyg 5
För alla nya och gamla riesling entusiaster är detta delikata Pfalzvin med härliga finstämda långa ljuvliga toner och fin balans, ett fynd i sitt prisläge. Finns i ordinarie sortiment i 28 butiker, kan beställas på två dagar till din butik.
Rött vin till finare fiskrätter
2013 Saint Clair Pinot Noir
Nr 16015, 109 kronor, Nya Zeeland. Betyg 4+
Det nyaste kvalitetsvinlandet är Nya Zeeland och deras röda viner domineras av pinot noir. Denna unga, lätta, friska och fruktiga pinot med bra syra har alla de egenskaper som jag önskar hos ett rött fiskvin. Här är ålder och mäktighet en nackdel.