I vinvärlden blir motsvarigheten till flexitarianismen, moderna lätta, fruktiga och mineraliska viner. Viner med fräschör och känsla som kvalitet och mindre tyngd, kraft, sötma och annat grovt och onödigt. Härliga toner utan att man behöver anstränga sig.
Vita torra viner till flexitariska rätter:
2013 Casal di Serra, Umani Ronchi
Nr 12419, 85 kronor, Italien. Betyg 5
Ett riktigt bra vitt torrt vin som fungerar väl till alla maträtter och det är väl det mest flexitariska man kan tänka sig. Har just gått upp några kronor i pris men behåller ändå sin fyndstämpel. Gjord på Marche’s klassiska verdicchio hos Umani Ronchi.
2014 Hunter’s Sauvignon Blanc
Nr 6202, 109 kronor, Nya Zeeland. Betyg 4+
I min smak den bästa och mest komplexa av sauvignon blanc vinet från Marlborough kring hundringen. Bra längd och hyggligt stor orkester som klingar igenom hela vägen. Kombinerar väl fräschör med lättsam spänstig stil och lite innehåll.
Röda viner till flexitariska rätter:
2013 Torres 5G Garnacha
Nr 2744, 69 kronor, Spanien. Betyg 4+
Trevligt lättsamt rödvin från Campo de Borja i norra Spanien utan onödig tyngd. Ett av vinhuset Torres nya viner, det här är andra årgången. Bra balanserat lättare rödvin som fungerar bra i det flexitariska köket som ett allround rödvin.
2011 Vino Nobile di Montepulciano, Cerro
Nr 75991 i BS, 129 kronor, Italien. Betyg 4+
Vino Nobile är Toscanas äldsta vindistrikt för bättre viner. Gamla vingårdar och traditionellt vin i mycket modern lättsam stil och design. Passar väl till det toscanska kökets många grönsaksrätter. Nyanlänt till Sverige, i beställningssortimentet.