Även om det länge gjorts en del viner i Kina är det kinesiska köket inte alls utvecklat i samklang med vinkultur. Själv dricker jag helst ett aromatiskt te till kinamat, men många rätter fungerar också med vin. Denna vecka tipsar jag om fyra utmärkta nyinkomna viner som främst är tänkta för lite mer europeisk mat.
Ny vit torr riesling
2012 Juliusspital Würzburger Riesling Kab. Trocken
Nr 72654 i BS, 119 kronor, Tyskland. Betyg 4+
Topproducenten Juliusspital i Frankendistriktet har från välbalanserade året 2012 gjort en riktigt bra och fin mineralisk riesling, som nu säljs i BS för ovanligt bra pris. Distriktets bättre viner tappas på en så kallad bocksbutelj, en platt grön flaska.
Röda bra nyinkomna viner
2011 Torres Gran Sangre de Toro Reserva
Nr 2686, 85 kronor, Spanien. Betyg 4+
Detta klassiska spanska vin var ett av de viner som på 80-talet gjorde svenska folket med vin. I dag är det lite snyggare och mer välstrukturerat med ett litet grepp i slutet. Fynd då och nästan fynd idag i både mustiga och mogna nya årgången 2011.
2010 Baron de Ley Riserva, Rioja
Nr 2525, 109 kronor, Spanien. Betyg 4+
Detta riojahus gör en rad utmärkta viner som kombinerar modern spänst och fruktighet med klassisk rikedom och mognadstoner på ett utmärkt sätt. Denna nya årgång är inte riktigt lika bra som den förra, men vinet förblir bästa Riojan kring hundringen.
2010 Kanonkop Paul Sauer
Nr 74911 i BS, 269 kronor, Sydafrika. Betyg 5
En lovande delikat bordeauxblend med riktigt bra långa disciplinerade toner och nu som femåring utvecklad eftersmak. Ändå allra bäst om du kan lagra den ytterligare många år. Det finns knappast någon ”äkta” bordeaux i detta prisläge som är bättre.