Paus vintips, vecka 24

Paus expert Anders Röttorp tipsar om viner som passar fint till midsommarmaten.

2012 Crozes Hermitage Les Launes.

2012 Crozes Hermitage Les Launes.

Foto:

Vintips2015-06-13 09:00

Det härliga receptet på grillad kalv med primörer och rostade tomater sitter verkligen fint till midsommar. Här kommer fyra intressanta vinförslag till den finstämda grillrätten, från fyra olika vintraditioner i fyra länder och på fyra olika druvor. Den som vill kan ju jämföra två av dem mot varandra till midsommarkalven, när man är lite fler personer.

Röda viner till helgrillad kalv med primörer

2014 Torres Las Mulas Carmenere

Nr 2 362, 85 kronor, Chile. Betyg 4+

Carmenere är en gammal bordeauxdruva som försvann i Bordeaux, därför att det var svårt att få den att mogna innan höstregnen. I Chile kan man vänta och skörda den sent och då kan den för mycket rimliga pengar bli så här generös och god till kalven.

2011 Jacobsdal Pinotage

Nr 22 055, 115 kronor, Sydafrika. Betyg 4+

Kultvin från Sydafrika på deras egen druva, pinotage. Druvan har pinot noir som mamma och cinsault som pappa och brås här mest på mamma. Rikt och lättsamt delikat med en touch av skogstoner, fin genomklang och längd. Vinner också på lagring.

2011 Lange Nebbiolo Pio Cesare

Nr 2 709, 139 kronor, Italien. Betyg 4+

Nebbiolo är norra Italiens stora druva. Den kan ge riktigt stora, komplexa och rätt strama och ofta mycket dyra viner från t ex Barolo. Här äri en nebbiolo i rimligt prisläge med mycket av druvans klass och elegans, lite mognad och måttlig strävhet.

2012 Crozes Hermitage Les Launes

Nr 2 800, 144 kronor, Frankrike. Betyg 4+

Rik och komplex ren syrah med fina lätta komplexa rökiga toner och i denna årgång rätt bra kraft i kombination med elegans. Passar särskilt bra till delikata grillrätter både utomhus och inomhus. Från gamla fina vinhuset Delas i norra Rhône.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!