Bacon är en toppkrydda i matlagningen, som både ger smak, sälta och hindrar uttorkning på samma gång. Ur vinsynpunkt fungerar baconkryddningar lika bra med vitt som rött, övriga ingredienser är avgörande. Ett lite mäktigare vitt torrt eller rött vin är bra till de recept intill som passar med vin.
Vitt torrt till baconkryddad mat
2013 Torres Gran Viña Sol Chardonnay
Nr 2459, 78 kronor, Spanien. Betyg 5.
Utmärkt stadigt komplett vitt vin med kraft och struktur till mycket överkomligt pris från ständigt pålitliga vinhuset Torres. Bästa chardonnayvinet i denna prisklass. Bra även till kyckling och vitt kött. Kan med fördel även lagras några år.
2013 Lagarada Reserva Blanco
Nr 6448, 101 kronor, Portugal. Betyg 5.
Ett vitt vin från portvinsdalen, Douro. Gjort på en blandning av sex olika lokala druvor, som ger intressant torrt vin i detta varma klimat. Rikt och komplext och passar väl till de två första recepten. Få butiker, beställ till din butik på två dagar.
Rött till baconkryddad mat.
2012 Reserve du Vieux Noir Malbec
Nr 2212, 71 kronor, Frankrike. Betyg 5.
Den franska malbecdruvan odlas numera mest i Argentina. Men i Cahor sydost om Bordeaux gör man ofta rena, bra och lite tuffa viner på malbec. Denna härliga och billiga Cahor är ändå rätt generös i slutet och passar bra till baconkryddad smakrik mat.
2011 Crozes Hermitage, Cave de Tain
Nr 2815, 101 kronor, Frankrike. Betyg 5.
Syrahdruvans allra bästa och elegantaste viner kommer från norra Rhône. Denna Crozes Hermitage är en stilfull syrah med lite mognad i klassisk nordrhônsk stil. Fyndigt vin med klass för mycket måttliga pengar från traktens stora kooperativ.