Anders Röttorp tipsar om vin till kräftor

Foto: Fotograf saknas!

Vintipset2015-08-15 09:00

Öl och brännvin till kräftor har en lång tradition i Sverige. Kräftorna blev en bra ursäkt att peta i sig sprit i den gamla (dåliga) svenska alkoholkulturen. Ur smaksynpunkt kommer fina färska delikata svenska kräftor mycket bättre till sin rätt med delikata vita viner. Här är fyra intressanta finare franska kräftviner på olika druvsorter, som också är bra i alla möjliga andra sammanhang.

Vita viner till finare kräftkalas

2014 Brochet Reserv Sauvignon Blanc

Nr 78967 i OS, 99 kronor, Loire Betyg 4+

En bra och rimligt prissatt ny sauvignon blanc från Loire med den lite större komplexitet som man kan förvänta sig därifrån. Örtigt och nästan lite tuch av dill i mild stil med ganska nyanserad eftersmak. Finns i ordinarie sortiment, i många butiker.

2013 Bourgogne Blanc Kimmeridgien

Nr 5521, 99 kronor, Bourgogne Betyg 4+

Mild och ganska komplex chardonnay med mineraliska toner och mindre fruktighet. Frisk syra och bra innehåll för en vit bourgogne i detta prisläge. Härligt till kräftor och andra skaldjur. Odlas i Chablisområdet av det utmärkta vinhuset Brocard.

2013 Côtes du Rhône Blanc, Guigal

Nr 71947 i OS, 99 kronor, Rhône Betyg 4+

Ganska smakrik och komplext vitt Rhônevin på traktens bättre vitvinsdruvor, viognier, marsanne och roussanne. Aningen aromatiskt och passar väl för den som gillar vita viner med lite mer tyngd till sina kräftor. Ett nytt rikt vitvin från berömda Guigal.

2012 Trimbach Riesling

Nr 2639, 127 kronor, Alsace Betyg 4+

Utmärkt kräft-riesling med aningen tuffa rika toner ändå nu ganska mjukt i avslutningen. Fina komplexa mineraliska rieslingtoner och riktigt fin längd och innehåll. Ovanligt bra årgång och bästa torra riesling i prisläget kring hundringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om