Paus vintips, vecka 14

Paus vinexpert Anders Röttorp tipsar om vin som passar till påsk.

2013 Roodeberg, KWV 3 l box.

2013 Roodeberg, KWV 3 l box.

Foto:

Vintipset2015-04-04 09:00

Ägg rätt upp och ned, stekt eller kokt är en dålig partner till vin. Även omelett och andra äggrätter som domineras av äggen är det lite tveksamt att servera vin till. Om äggen är en integrerad del i rätten utan att sticka ut, brukar det däremot fungera väl med vin. Så här i påsktider kommer istället fyra vintips till lammsteken.

Röda viner till lammstek

2013 Roodeberg, KWV, 3 l box

Nr 7451, 259 kronor för 3 l, Sydafrika. Betyg 4+

Den klassiska sydafrikanska röda premiumboxen med pålitlig kvalitet. Druvorna cabernet, merlot och syrah är sammanfogade till ett välbyggt, balanserat och seriöst vin med bra längd och schysst innehåll. Nu något prissänkt och nästan 100 kronor i boxrabatt.

2012 Vila Santa Reserva

Nr 12507, 99 kronor, Portugal. Betyg 5

Ett fyndigt, bättre rödvin för rimliga pengar. Rikt och bra med betydande längd, bra strukturerat och långt, rikt genomklingande slut. Alentejo vin på lokala druvor uppkryddat med alicante bouschet och cabernet. Dekantera och lufta gärna någon timme.

2012 Côtes du Rhône les Quatre Terres

Nr 99222, 127 kronor, Frankrike. Betyg 4+

Stort, delikat och komplext rödvin med i denna årgång lite kryddiga toner. Druvor från fyra olika byar i södra Rhône, nära varandra geografiskt men rätt olika terroir, ger extra komplexitet. Helt drickbart redan nu, men växer också vidare med lagring.

2011 Ruit Hora, Bolgheri

Nr 2842, 139 kronor, Italien. Betyg 4+

Bolgheri är ett ganska nytt berömt vindistrikt i västra Toscana som främst odlar bordeauxdruvor. Många av vinerna är mycket bra och gräsligt dyra. Denna rimligt prissatta bolgheri på merlot, cabernet och syrah, är ändå riktigt bra till påskalammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!