Denna vecka blir det två vintips vardera till den exklusiva sparrissoppan och den baconlindade lammfilén. Fyra riktigt bra viner kring hundringen för många olika lite finare måltider.
Vita torra viner till exklusiv sparrissoppa mm.
2013 Côtes du Rhône Blanc, Guigal
Nr 71947 i ord. 99 kronor, Frankrike. Betyg 4+
Vitt Rhônevin är inte så vanligt, men sedan detta utmärkta och rimligt lättillgängliga vin lanserades har det öppnat upp många för denna vintyp. Den lätta blommigheten från viognierdruvan passar väl till våren och soppan. Väl spridd i ordinarie sortiment.
2014 Hunter’s Sauvignon Blanc
Nr 6202, 109 kronor, Nya Zeeland. Betyg 4+
Den mest sofistikerade och nyanserade av de bättre nya zeeländska sauvignon blancerna i detta prisläge. Har också en lätt blommig och örtig ton som ger sommarkänsla till den fina vårmiddagen och kanske till och med ett stänk av svartvinbärsblad.
Röda viner till baconlindad lammfilé
2013 Ferngrove Cabernet Sauvignon
Nr 3309, 99 kronor, Australien. Betyg 4+
En ovanligt trevlig cabernet sauvignon med klass och struktur i generös stil. Lättillgängligt vin från västra Australien. Där ger det kalla havet ett måttligt varmt klimat och en tradition att göra viner i lite mer europeisk och finstämd stil.
2011 Crozes Hermitage, Cave du Tain
Nr 2815, 103 kronor, Frankrike. Betyg 5
Syrah från norra Rhône med klassisk tuch av visthusbod (rökta korvar och skinkor). Har hunnit med en viss mognad och utveckling på butelj vilket bidrar till större komplexitet, bättre klangfärg och utvecklad eftersmak. Fyndigt bra pris för en Crozes.